En sårbar rejse udi sangskrivning

SONGWRITER SUMMIT:

Når Dansk Musiker Forbunds årlige sangskriveruge Songwriter Summit løber af stablen, handler det ikke om resultatet, men om den kreative proces. En proces, der byder på flere skjulte gevinster for de deltagende musikere. 

 
Foto af Anine Fuglesang

Foto af Anine Fuglesang

 

- At være kunstnerisk og kreativ behøver ikke at være hårdt. Det er vigtigt, at man ser processen som en del af resultatet, og det er en vigtig pointe med Songwriter Summit.

Sådan lyder det fra musiker Benjamin Aggerbæk, der hvert efterår rejser til Berlin for at lede Dansk Musiker Forbunds workshop Songwriter Summit, der har eksisteret siden 2008. 

I en uge bor en række musikere sammen i en lejlighed for at lade sig inspirere af hinanden. Som en del af dogmet for turen bliver de deltagende sangskrivere hver dag budt på to sessions af hver tre timer, hvor de udfordres til at skrive sammen i små grupper. Resultatet optræder de efterfølgende med for hinanden og publikum rundt om på barer og klubber i Berlin.

- Når man sætter rammen på tre timer, bliver man tvunget til at træffe nogle valg i sangskrivningen. Så får man et mere eller mindre færdigt produkt, og det kan nogle gange overraske, hvor tæt på et endeligt resultat, man egentlig er kommet, fortæller Benjamin Aggerbæk og fortsætter:

- Men det er meget grænseoverskridende for de deltagende musikere at deltage i de her co-write sessions. Derfor er det vigtigt, at de ved, at det ikke handler om produktet, men mere om processen. Mine forventninger er ikke, at de skriver et hit. Det handler mere om, at de tør åbne sig for hinanden og dele. På den måde får de en masse ud af processen; en masse skjulte gevinster såsom at turde være sårbar over for andre. Det kan hjælpe til, at de måske senere bruger hinanden i deres videre sangskrivning, fortæller Benjamin Aggerbæk, der selv har oplevet, hvor grænseoverskridende det kan være at dele sit materiale med andre.

- Jeg oplevede selv de første 10-12 år af mit sangskriverskab, at det var en meget personlig rejse ind i hver enkelt sang, og det var noget, jeg først delte, når det var færdigt. Under selve processen følte jeg mig for sårbar. Derfor nurser jeg også de deltagende så meget som muligt og forsøger at skabe et rum, som er trygt for dem.

VOXPOP
Kreativiteten vokser ud af faste rammer

Alle kan være kreative; det handler bare om, hvor man starter. Og så er det en god øvelse at slippe kontrollen og skrive sange på samlebånd under fastlagte dogmer. Sådan lyder det fra to tidligere deltagere på Songwriter Summit.

Foto af Michael Lind Hansen

Foto af Michael Lind Hansen

Rasmus Nelausen
22 år · Guitarist og sanger · Deltog i 2016

 

Et netværk, der er guld værd

Benjamin Aggerbæk understreger, at det langt hen ad vejen i processen også bare skal handle om at have det sjovt. At være resultatorienteret er selvfølgelig vigtigt og et godt drive, men 99 procent af tiden bliver brugt på processen. Man skal derfor have det godt og føle en form for lethed med det kreative flow.

En stor gevinst ved Songwriter Summit er også netværksdelen. Gennem co-write sessions og mødet med tyske sangskrivere, opnår de deltagende sangskrivere et større netværk, som mange gør brug af senere i deres karriere. 

- Berlin bliver ofte en helt anden by for mange af dem bagefter. Pludselig har de kontakter i et nyt miljø, og det er guld værd. Der er sågar kommet en Songwriter Summit-baby ud af workshoppen. Jonas Dahl og Katharina Gade mødte hinanden på sangskriverugen og er i dag blevet en familie på tre. Det er da en sjov, lille krølle på historien, fortæller Benjamin Aggerbæk grinende.

Hvordan vil du beskrive kreativiteten, der er på Songwriter Summit?
Når man er af sted med formålet kun at skrive, er man tvunget til at finde kreativiteten frem, og det kan umiddelbart være svære odds. Men når vi er så mange af sted, og det er så koncentreret i en hel uge, er det som om kreativiteten hele tiden hænger over ens hoved og vokser, så det bliver lettere og lettere. 

Hvordan er det at være skabende og kreativ på kommando?
Det er svært, men det er en super god øvelse at blive tvunget til det. Der kommer som regel nogle virkelig spændende ting ud af at tro, at man ikke har noget på hjerte, og så enten stille sig selv nogle dogmer eller få en opgave. Så kommer det lidt af sig selv. Sådan oplevede jeg det i hvert fald. Så lader man kreativiteten vokse ud af de rammer. 

Hvilke følelser er der forbundet med at være kreativ på kommando?
Man vil altid gerne præstere, så når man er af sted på sådan en tur og oplever, at der ikke hersker nogen forventninger til en, oplever man det som befriende. Det blev gjort tydeligt for os, at det ikke var hensigten at skrive to hits om dagen. Formålet var udelukkende at sætte den kreative proces i gang. Det hjælper rigtig meget til, at man fra starten ikke sidder med følelsen af at have lyst til at give op, fordi man umiddelbart ikke har nogle idéer. Man kan sagtens blive træt og drænet for energi og idéer. Men ved at fremkalde nogle følelser, kan man som regel altid finde et udgangspunkt for kreativiteten. 

Hvad har du håndværksmæssigt fået ud af at deltage på Songwriter Summit?
Det fungerer rigtig godt for mig at opstille dogmer eller finde et billede, som jeg skal hente inspiration fra. Men det jeg faktisk fik mest ud af var at opleve, hvordan andre sangskrivere går til en sang og prøve at forstå deres tilgang. Man ender tit med at bruge de samme metoder, når man skal skrive sange, og det kan derfor blive ensformigt. Så at se, hvordan andre arbejder, er inspirerende. 

Hvad får du ud af at skrive sammen med andre i modsætning til at skrive alene?
Det er rigtig rart at sparre med andre; også selvom det kan være angstprovokerende, fordi man ikke ved, hvad de andre tænker. Men at få fleres øjne på ens tekster, kan være rigtig givende. Nogle gange kæmper man måske bare med én akkord, og så kan andre sætte ord på, hvad der skal udskiftes.

Hvad betød det for kreativiteten, at de vante omgivelser var skiftet ud med Berlin?
Bare det at komme ud af de vante rammer og gå en tur i et nyt område er enormt inspirerende. Vi gik lange ture og observerede, så, følte og mærkede. Det gør man måske ikke på samme måde herhjemme. Man fik hele tiden nye indtryk og nye billeder på nethinden. 

Har du andet på hjerte angående turen?
Det var rart at få sat nogle rammer på noget så abstrakt som kreativitet og få afmystificeret det. Alle kan være kreative; det handler bare om, hvor man starter. For nogle kommer det let, for andre kræver det nogle klare rammer at komme i gang. Men at være kreativ er i virkeligheden noget alle kan være. Det handler blot om ikke at skyde sine ideer ned med det samme.

“Det var rart at få sat nogle rammer på noget så abstrakt som kreativitet og få afmystificeret det. Alle kan være kreative.” 
– Rasmus Nelausen

Foto af Aske Salling

Foto af Aske Salling

Anna Scharling
29 år · Vokal, klaver og guitar · Deltog i 2013

 

Hvordan vil du beskrive kreativiteten, der er på Songwriter Summit? 
Kreativiteten er på sit højdepunkt, når 10 mennesker konstant arbejder på højtryk for at skabe noget sammen, og det summer i alle kroge af lejligheden. De ting, der blev lavet, husker jeg som værende af høj kvalitet. Og der opstår en magisk energi, når man vender tilbage fra sin sangskriver session, og sangene bliver delt med hinanden. Sådanne øjeblikke vil altid være nogle af de mest intense og smukke stunder, man kan opstøve på sangskrivergrund. For mig kommer kreativiteten flydende som et vandfald, så snart der bliver sat nogle specifikke rammer op, og når nogen forventer, at man er færdig. Jeg tror, de fleste sangskrivere kender problematikken med ikke at færdiggøre en sang, og det er bare ikke rigtig en mulighed på de her ture. Personligt var det nok den største udfordring, men når man giver slip på perfektionisten, bliver det også en kæmpe lettelse, og kreativitet kommer som regel automatisk op i højeste gear, når man arbejder på den måde. 

Hvad har du håndværksmæssigt fået ud af at deltage på Songwriter Summit?
Det har været en øvelse for mig i at slippe kontrollen og i at producere sange på samlebånd; altså at producere noget godt på kort tid, og det bliver man jo bare automatisk bedre til, jo mere man gør det. Så jeg er helt klart blevet inspireret til at arbejde på samme effektive måde hjemme. Samtidig får man nogle helt konkrete idéer til at give sig selv et emne eller en ramme at skrive inden for, både i musik og tekstuniverset. Jeg ved dog ikke, hvor meget jeg bruger det selv. Det virker på en eller anden måde bedst, når man får rammerne af andre.

Hvordan var det at være skabende og kreativ på kommando? 
Det kommer nok an på, hvordan man arbejder bedst. Jeg arbejder utrolig godt op til en deadline og bliver mere kreativ og hurtig, når der er pres på. Så for mig er det fantastisk at få en tids- og emneramme. Det gør, at du har et startsted, og det er tit alt, man har brug for for at skrive en tekst. 

Hvilke følelser er der forbundet med at være kreativ på kommando?
For mig gælder det om at få min hjerne ind i et fokuseret mode, som når man løser en sudoku eller skriver en vigtig opgave, så man er 100 procent fokuseret og inspireret. Dér er jeg i mit es. Før jeg rammer det punkt, kan man til gengæld opleve mig i en højst ucharmerende tilstand af frustration. Jeg tror, alle de (stakkels) sangskriver-lærere, jeg har haft, har set mig i mine mest kritiske (og bedste) øjeblikke. Så rammerne har en bagside, men jeg er som regel kommet ud på den anden side med en sang, jeg ikke ville have været foruden. 

Hvad får du ud af at skrive sange sammen med andre i modsætning til at skrive alene?
Det var en ny oplevelse for mig at skrive med andre, så hele det aspekt var lidt angstprovokerende. Men det er en disciplin, man bliver bedre til, jo flere gange man gør det.Hvis man til gengæld giver sig hen til det, er der jo nogle klare fordele ved at skrive med andre. Hvis man rammer den berømte mur, har man dobbelt så stor chance for at komme hurtigt videre, hvis ellers samarbejdet fungerer. Man er nok mere løsningsorienteret, når man skriver med en anden, for man kan ikke så godt lave en scene og give op, når ansvaret for at færdiggøre sangen er fælles. Derudover
foregår der jo en kreativ sparring, idéer bliver delt, og man finder ud af, hvad man kan, og udvider sin horisont for, hvordan andre gør det. 

Hvad betød det for kreativiteten, at de vante omgivelser var skiftet ud med Berlin?
Jeg er ret tosset med Berlin, så bare tanken om at være i Berlin var inspirerende. Men rent konkret var det ikke meget, vi så til byen i og med, at vi arbejdede konstant. I princippet kunne det nok have foregået hvor som helst, da vi var meget indenfor. Men generelt set er dét at flytte sig til nye omgivelser perfekt for kreativiteten. Det gælder også, hvis man spiller på et nyt instrument eller arbejder med en ny lyd, et nyt rum, en ny kuglepen; alt, der sender tankerne nye steder hen. 

“Jeg arbejder utrolig godt op til en deadline og bliver mere kreativ og hurtig, når der er pres på.”
– Anna Scharling

Skrevet af Anine Fuglesang

I’m Christel Voss, specialised in building websites on Squarespace.

My passion is creating tailored visual identities that empower and grow your brand online. Whether you’re big or small, a large company or an artist – if you aim for quality & beautiful (Nordic) craftsmanship, I’d love to hear from you.