Kunsten at få familieliv og karriere til at spille sammen...

Kunsten at få familieliv og karriere til at spille sammen...

KLUMMEN:

Kunsten at få familieliv og karriere til at spille sammen...

“Stop egoshowet og få børn tidligere.” Sådan lyder overskriften på et debatindlæg, der blev bragt i Kristeligt Dagblad for nylig; skrevet af den unge kvinde Sissel Vinther, der er studerende på socialrådgiveruddannelsen. Sissel Vinther mener, at alt for mange venter for længe med at få børn. Og med ’for længe’ mener hun, til de er i 30’erne. I stedet skal man “stoppe med at tilrettelægge sit liv”, indstille “egoshowet, hvor man kun tænker på sig selv” og droppe den “lille drømmeverden”, hvor rammer som økonomi og partner er på plads. For som hun skriver; “mødre på 35 år gør det ikke bedre end mødre på 25 år.”

Jeg er fuldstændig på linje med, at man kan være en lige så god forælder, når man er i midt 20’erne, som når man er i midt 30’erne. Man kan for den sags skyld også være en lige så god forælder, hvis man først får børn endnu senere i livet. Dér, hvor filmen knækker for mig, er, når Sissel Vinther sidestiller dét at få børn i 30’erne med egoisme. Det er efter min mening et unuanceret standpunkt, der når til et facit uden at tage alle mellemregningerne med.Og hvornår er det i øvrigt blevet forkert at tænke på sig selv? 

Det er sandt, at mange kvinder såvel som mænd først vælger at få børn, når de er i 30’erne eller endnu senere; og det skyldes måske de her “egoistiske grunde”. Det være sig at rejse, feste, gøre karriere eller noget helt fjerde. Men jeg forstår ikke, hvorfor egoisme i denne sammenhæng skal sidestilles med noget negativt. Når man vælger at få børn, tager man også beslutningen af egoistiske årsager. 

Livet med børn kræver struktur. Det kræver faste rammer, nærvær, overskud og økonomisk råderum. Ifølge Sissel Vinther ligger overskuddet i alderen; jo yngre du er, når du får børn, jo større overskud har du. Men jeg vil mene, at der for mange også hentes overskud i, at økonomien er på plads. I hvert fald så meget på plads, at den giver et vis råderum, så de søvnløse nætter skyldes, at børnene skal ammes og skiftes.

Det er ikke en nyhed, at familielivet og karrieren kan være svær at få til at balancere, hvis man er selvstændig, men det er ikke desto mindre sandt. Musikerlivet er for mange ensbetydende med evigt vekslende arbejdstider og indtægter. For eksempel kæmper freelancemusikere hver eneste dag med vanskelige arbejdsvilkår og et ikkeeksisterende økonomisk sikkerhedsnet. For dem er der intet, der hedder fast indtægt, feriepenge eller pension. Alt skal hives hjem ved hårdt arbejde. Og dagpenge og selvstændig virksomhed harmonerer som bekendt dårligt, så denne løsning er heller ikke altid gangbar.

Dermed ikke sagt, at man som freelancemusiker ikke kan få karriere og familieliv til at gå op. Det er der rigtig mange eksempler på og gudskelov for det. Det handler blandt andet om indstilling; for eksempel bliver barslen nok lige så alsidig og anderledes, som erhvervet er. Men de skæve arbejdstider kræver, at man har et sikkerhedsnet; at bedsteforældre eller venner kan hjælpe til med børnepasningen. Især i de hjem, hvor begge forældre skal i øvelokalet om aftenen eller spille koncerter i weekenderne. 

Lige nu arbejdes der endnu engang hårdt på at gøre kvindelige musikere mere synlige i det danske musiklandskab, og det er der god grund til; af flere årsager end jeg kommer ind på her. For selvom vi skriver 2017, er der stadig mange forhold, der halter, når det kommer til kvinder, barsel og karriere. Og løn. For mange, måske i virkeligheden for de fleste kvinder, er det helt naturligt, at det er dem, der går hjemme med børnene, mens karrieren rykkes længere ned på prioriteringslisten. Men for nogen er det også et valg baseret på kolde kontanter, ganske enkelt fordi mandens timesats stadig er højere end kvindens mange steder. 

Der er med andre ord rigtig mange forhold, der skal strammes op, arbejdes på og forbedres, så karriere og familieliv spiller bedre sammen. Der skal arbejdes for bedre barselsforhold for selvstændige og en større accept i samfundet over for kvinder og familier med små børn.

Skrevet af Anine Fuglesang

I’m Christel Voss, specialised in building websites on Squarespace.

My passion is creating tailored visual identities that empower and grow your brand online. Whether you’re big or small, a large company or an artist – if you aim for quality & beautiful (Nordic) craftsmanship, I’d love to hear from you.