Metallica brød lydmuren i Royal Arena

Royal Arena:

København har endelig fået sin multiarena, der skal danne ramme om en lang række kulturelle begivenheder. MUSIKKEN var med, da Metallica som det første band sparkede Københavns nye prestigeprojekt i gang.
 

Tonerne til Ennio Morricones westernklassiker “Ecstasy of Gold” blander sig med pift og klapsalver fra 16.000 forventningsfulde gæster. Det er fredag den 3. februar; aftenen, hvor Københavns nye prestigeprojekt, multiarenaen Royal Arena, for alvor skal indvies af selveste kongerne af trash metal – Metallica. 

Særligt for trommeslager Lars Ulrich, der har boet i USA siden 1981, er det helt specielt at vende hjem for at åbne Royal Arena med ikke bare én, men hele fire åbningskoncerter fordelt over en uge. Det fortæller bandets product manager, Dan Braun, der har arbejdet med Metallica i 23 år, og hvem MUSIKKEN kort møder dagen inden koncerten til et pressearrangement i multiarenaen.
- Selvom drengene har været i gang i mange år, er det stadig med stor glæde og entusiasme, hver gang de går på scenen, og det smitter af på alle, der arbejder med dem. Og de er fortsat de samme drenge, som startede med at spille i en garage, lyder det fra Dan Braun, der fortæller, at han føler sig heldig over at arbejde med et af verdens største bands.
 

Fotos af Anine Fuglesang

Fotos af Anine Fuglesang

Øltanke Royal Arena_ Foto af Anine Fuglesang.jpg


Store ambitioner

Grundstenen til Københavns nye, kulturelle samlingssted, der har kostet 1,4 milliarder kroner, blev lagt den 26. juni 2013. Men spørger man Royal Arenas administrerende direktør, Dan Hammer, har København haltet bagefter lige siden Globen i Stockholm åbnede i 1989.
- Endelig får København et moderne venue med en gæstekapacitet, som på kontinuerlig basis kan tiltrække en lang række arrangementer, som byen ellers ikke ville have fået. Typisk de store sportsbegivenheder, som oftest ender i Boxen i Herning. Men arenaens publikumskapacitet vil også tiltrække en lang række bands og artister fra hele verden, fortæller Dan Hammer og refererer til, at der er plads til 16.000 gæster, men at arenaen også kan skaleres ned til 3.500 publikummer ved mindre begivenheder.
Royal Arena og Live Nation, der er ansvarlig for arrangementerne, lægger også hårdt ud med store, internationale navne, der blandt andre tæller The Weeknd, Drake, Nick Cave and the Bad Seeds, Lady Gaga, Bruno Mars, John Mayer, Rod Stewart og André Rieu, hvoraf en stor del af koncerterne allerede kan melde udsolgt. Det tog da også kun 18 minutter af sælge billetterne til de to første Metallica-koncerter, og der blev derfor hurtigt udvidet med yderligere to koncerter.
- Det må være et udtryk for, at arenaen kan det, som den er sat i verden for, nemlig at tiltrække de her arrangementer. Jeg synes, at det beviser, at kombinationen af arrangørerne, den fantastiske bygning og Københavns attraktionsværdi fungerer, og det spiller klart ind, når vi nu kan præsentere så flot et åbningsprogram. Et program, som i øvrigt afspejler de ambitioner, vi har for fremtiden, lyder det fra Dan Hammer.
Af danske artister er Carpark North, Nik & Jay og en dobbeltkoncert med Dizzy Mizz Lizzy og D-A-D allerede på plakaten, men på spørgsmålet om, hvilke danske musikere Dan Hammer ellers kunne forestille sig fylde Royal Arena ud, svarer han:
- Jeg skal ikke nævne nogle navne, for så misforstår folk det bare og tror, at de allerede ér booket. Men der er heldigvis så meget grøde i dansk musik, at vi efterhånden har en del artister, der er relevante i det her niveau.
 

Hurtigt ude af byen

Koncerter i den kaliber, som Royal Arena lægger for døren, stiller store krav til multiarenaen. Bag scenen ligger det såkaldte ’loading bay area’; en 1800 kvadratmeter, overdækket søjlefri betonhal, hvor op til fem lastbiler kan køre ind på én gang. Den ene af de fem gates er en ’sound lobby’ med udgang i begge ender, der gør det muligt at pakke dele af produktionen ned, allerede mens koncerten er i gang, og uden at publikum opdager det. Med porte i begge ender, kan porten rettet mod scenen nemlig lukkes, mens lastbilen kører.
Loading bay area er på den måde bygget, så man hurtigt kan få sceneopsætning op og ned, hvilket har stor betydning for at optimere kalenderdage for koncerter og andre arrangementer, fortæller Dan Hammer. 
- Det betyder, at jo hurtigere vi kan få gearet pakket ned, jo hurtigere kan produktionen komme frem til næste koncertsted, og jo større er sandsynligheden for, at artisten lægger vejen forbi København en anden gang. Og rent geografisk ligger Royal Arena med sin placering i Ørestad godt. Det er hurtigt både at rejse til Oslo og Stockholm, og vi kan også nemt komme med på turnéer, der rammer Hamburg, Berlin og andre steder syd for grænsen, lyder det fra Dan Hammer, der pointerer, at Royal Arena er det, man kalder for en storbyarena, og dermed mere skal sammenlignes med Madison Square Garden på Manhattan end Boxen i Herning.
Men der er også udfordringer forbundet med at placere en multiarena i et beboelsesområde, fortæller han. Sceneenden er blandt andet placeret mod nord, som er tættest på København, så den tunge trafik med de mange produktionslastbiler undgår at køre i boligområderne øst og vest for arenaen. 
 

 
Foto Adam Mørk

Foto Adam Mørk

 


Verdens smukkeste arena

En af de helt store forventninger til Royal Arena er centreret omkring lyden i multiarenaen. Vil den være bedre end Parken og Forum, der ofte begge må se sig udskældt for akustikken ved store koncerter? For at leve op til folks forventninger har nogle af verdens bedste lydeksperter arbejdet på at skabe den optimale lydoplevelse ved blandt andet at perforere tagpladerne, hvilket er endt i en meromkostning på omkring fem millioner kroner. Men som Dan Hammer understreger; der er ikke gået på kompromis med noget, og det er en særlig stolt direktør, der ser frem til åbningen af Royal Arena.
- Helt objektivt og officielt kalder jeg det for verdens smukkeste arena. Jeg er stolt over, at man har fundet et design, som er så smukt både indvendig og udvendig. Facaden, der er valgt med de op til 28 meter lange træfinner, afspejler en nordisk tankegang om åbenhed og tilgængelighed, som stemmer godt overens med, at Royal Arena ligger midt i byen, lyder det fra Dan Hammer, der særligt glæder sig til ét øjeblik. Nemlig det øjeblik Lars Ulrich slår de første toner an til en helt ny epoke i Københavns multiarena.
Og netop Lars Ulrich entrerer scenen som den første fredag den 3. februar med trommestikkerne højt hævet over hovedet – til stor jubel for de forventningsfulde fans og gæster. Tonerne fra “Ecstasy of Gold” bliver til det uundgåelige og hæsblæsende åbningsnummer “Hardwired”, mens James Hetfield, Kirk Hammett og Robert Trujillo følger efter, trodser sygdom og åbner Royal Arena med et brag.
 

FAKTA:

Vidste du at...

 • Royal Arena er designet af 3XN.
 • Der er 11.800 sæder. Herudover er der plads til cirka 4.000 mennesker på gulvet.
 • Arenaen er skalerbar og derfor også velegnet til arrangementer med ned til 3.500 tilskuere.
 • Arenaen har et areal på 37.000 m2 etagemeter.
 • Hensigten er, at Royal Arena skal lægge hus til 60-80 arrangementer om året.
 • Royal Arena har fået sit navn gennem et samarbejde med
 • Royal Unibrew, men ejes 50/50 af Københavns Kommune og Realdania og drives af Danish Venue Enterprise A/S, et selskab under Live Nation Entertainment Group.
 • Prisen på Royal Arena var oprindeligt på 1,25 milliarder kroner, men er endt i cirka 1,4 milliarder kroner.
 • For knap 1,5 millioner kroner om året kan man erhverve sig adgang til et særligt VIP-rum med plads til 20 personer på det såkaldte ’Audi Level’.
 • Udover de fire udsolgte koncerter med Metallica i februar, er der blandt andet offentliggjort koncerter med Drake, Nick Cave and the Bad Seeds, Lady Gaga, Bruno Mars,
 • John Mayer, DAD & Dizzy Mizz Lizzy, Nik & Jay, Aerosmith, Céline Dion, Carpark North og André Rieu.
 • Royal Arena er placeret i Ørestad, tæt på Fields og metrostationerne Ørestad og Vestamager.
 • Arenaen har 320 toiletter.
 • Der er 1.100 garderobeskabe.
 • Der er 32 tanke i 1.000-liters-størrelse med øl. Øllet løber gennem 3,2 kilometer ’ledninger’.
 • Der er brugt 67.000 ton beton.
   

Skrevet af Anine Fuglesang

I’m Christel Voss, specialised in building websites on Squarespace.

My passion is creating tailored visual identities that empower and grow your brand online. Whether you’re big or small, a large company or an artist – if you aim for quality & beautiful (Nordic) craftsmanship, I’d love to hear from you.