Søren Jensen fortæller om livet som 360 graders musiker

Medlemsportræt:

Trommeslager, underviser, chef, producer og promoter. Der er mange kasketter, der skal bæres og balancere i Søren Jensens arbejdsliv. Som ung drømte han om at turnere verden rundt. I dag ser han anderledes realistisk på det og glæder sig over mulighederne i en varieret hverdag, der dog ikke er uden udfordringer.

Foto af Anine Fuglesang

Foto af Anine Fuglesang

“Førhen havde jeg ikke rundsave nok på albuerne, men det skal man virkelig have i den her branche.”


Som ung teenager i Allerød var drømmen klar for Søren Jensen; han skulle være professionel musiker. En af de der seje trommeslagere, der rejste på tour verden rundt med rockbands. Hvis bare han øvede sig nok, skulle det nok ske.
Med en far, der passioneret spillede saxofon, og en mor på klaver, var barndomshjemmet fuld af musik, og hvert år rejste Søren Jensen Europa rundt med slagtøjsorkestret fra den lokale musikskole. Spanien, Frankrig, Tyskland, Schweiz og Norge. 
Efter gymnasiet og undervisning hos Søren Frost rejste Søren Jensen til USA; til mulighedernes land for at studere tre intensive måneder på Drummers Collective i New York. Det blev en voldsom oplevelse. Flere bukkede under på studiet, fordi de ikke følte sig tilstrækkelige i den krævende undervisning, men for den danske trommeslager, var det “noget af det fedeste”, han havde prøvet. Jazz, latin, samba og rock. Alle rytmiske stilarter blev blandet. Midt i de hårde undervisningsdage, der typisk varede op til 12 timer ad gangen, formåede Søren Jensen at nyde det, suge til sig, og verden stod stadig åben for den håbefulde musiker, da han vendte hjem til Danmark igen.

“Det er enormt vigtigt for mig med åndehuller, hvor jeg har tid til at være kreativ og komponere og udvikle min egen musik, ellers mister jeg interessen. Det er der, jeg finder drivkraften.”


Ramt af virkeligheden

I dag ser ambitionerne noget anderledes ud. Drømmen om at blive verdenskendt trommeslager er lagt på hylden til fordel for mere “realistiske drømme”, for som Søren Jensen fortæller grinende:
- Jeg er jo aldrig slået igennem. Og jeg har da også perioder, hvor jeg føler, at jeg er ’last man standing’. Mange af dem, jeg startede med at spille med for mange år siden, har valgt at stoppe af forskellige årsager. Men en blanding af stædighed og troen på, at jeg er det rette sted, har ført til, at jeg har valgt at fortsætte med musikken. Jeg har aldrig haft lyst til at skifte bane, og det er bestemt ikke fordi, jeg ikke længere har ambitioner.
I dag tjener Søren Jensen primært sine penge ved at undervise 5.-9. klasses elever på privatskolen NGG i Hørsholm to dage om ugen og modsat nogle af kollegerne i branchen, ser Søren Jensen det ikke som ’en nødvendighed’. 
- Jeg kan enormt godt lide at undervise. Når jeg i perioder spiller rigtig meget, er det rart med et fast holdepunkt og struktur, og det giver mig mulighed for at være hjemme hos familien på mange hverdagsaftener.  
Rigtig mange musikere er nødt til at arbejde med flere kasketter på, og det samme gælder for Søren Jensen. Det er en udfordring, men giver samtidig mulighed for et varieret arbejdsliv. Hver fredag holder han for eksempel “freelance-fredag”; det er den dag i ugen, hvor han har mulighed for at holde netværksmøder, arbejde med sine idéer, sælge sin trommebog “Kadaboum” eller følge op på aftaler.
- Det er enormt vigtigt for mig med de her åndehuller, hvor jeg har tid til at være kreativ og komponere og udvikle min egen musik, ellers mister jeg interessen. Det er der, jeg finder drivkraften, fortæller Søren Jensen.
 

FAKTA:

Søren Jensen, 41 år

  • Uddannet på Drummers Collective i New York, på Det Alternative Rytmiske  Konservatorium (DARK) og har afsluttet en BA på Musikvidenskabelig Institut (MI).
  • Lever primært af at undervise på NGG Gymnasium & HF i Hørsholm og som privat underviser.
  • Udgav i efteråret 2016 albummet “Free Ride” med sit studieprojekt Radio Galaksy. Albummet er indspillet med blandt andre Viktor Krauss og Aske Jacoby og produceret og mixet i samarbejde med Thomas Strate.
  • I 2011 udgav Søren Jensen trommegrundbogen ”Kadaboum”, der stadig bruges til undervisning.
  • Han bor på Frederiksberg med sin hustru og deres tre sammenbragte børn.


Vinylen åbner døre

Det var også ud fra den erkendelse, at Søren Jensen sidste efterår udgav albummet “Free Ride” under kunstnernavnet Radio Galaksy. Et album, der kredser om temaet ’eksistentialisme’, og som byder på samarbejde med blandt andre den amerikanske bassist Viktor Krauss, guitarist Aske Jacoby og Thomas Strate, der har været co-producer og co-mixer på albummet. 
- Med årene er jeg blevet bedre til at dyrke mig selv og var på et tidspunkt nået til et punkt i min karriere, hvor jeg ønskede at lave noget musik udelukkende baseret på, hvad jeg synes, lyder godt. Fokusere mere på håndværket end på ønsket om at turnere og blive kendt, fortæller Søren Jensen. 
“Free Ride” blev til, ved at en lang række demoer blev sendt frem og tilbage mellem de medvirkende musikere, og der var således aldrig tale om, at musikerne mødtes; til stor savn for Søren Jensen, der godt kan savne den ånd, han tidligere har oplevet i bandsammenhænge. Til gengæld har han arbejdet tæt sammen med sin hustru Camilla Bannebjerre Nielsen, der blandt andet har stået for grafikken på både albummet og trommebogen, og det er han taknemmelig for. 
Når man er sin egen chef, som Søren Jensen er, er det vigtigt at netværke. En bowlingaften med musikervenner ender for eksempel i salg af “Kadaboum” og med en ny ambassadør for bogen. Den slags arrangementer kan ikke gøres op i penge, men det er først inden for de seneste par år, at Søren Jensen for alvor er blevet god til det, erkender han.
- Førhen havde jeg ikke rundsave nok på albuerne, men det skal man virkelig have i den her branche. 
Når Søren Jensen i anmeldelser refereres til som en musiker, der er “ukendt af mange”, tager han det ikke ilde op. For som han siger; “det er jo sandt”. Men frustrationen melder sig, når han gang på gang rammer muren i forsøget på at få omtale i diverse medier. 
- Branchen er virkelig blevet en jungle, og det er nærmest umuligt at finde ud af, hvor man skal gå hen for at promote sin musik. Det kan være tough, når man sidder med et produkt, man er stolt af, og som man ønsker, at folk skal høre. Men folk er mættede, og når du sidder i en nøgleposition på et medie, kan du ikke håndtere alle de henvendelser, med mindre det er Radiohead, der banker på døren. Det er nok det, der irriterer mig mest, lyder det fra Søren Jensen, der har forsøgt at komme igennem til diverse blogs, dagblade og musikmagasiner som GAFFA. Typisk uden at få respons.
Helt anderledes ser det ud, når Søren Jensen møder op på steder som Jazzhouse eller hos Copenhagen Jazzfestival med en vinyl i hånden. 
- Jeg oplever, at folk er glade, når de modtager min musik på den måde. En vinyl kan noget, som en mail eller en pressemeddelelse ikke kan, så det er nok den vej, jeg vil satse på fremover, lyder det fra Søren Jensen, inden han skal hjem og bruge resten af fredagen på at arbejde med nogle af de mange idéer, der ligger i skuffen. 
 

Skrevet af Anine Fuglesang · Portrætfoto øverst af Jesper Skaaning

I’m Christel Voss, specialised in building websites on Squarespace.

My passion is creating tailored visual identities that empower and grow your brand online. Whether you’re big or small, a large company or an artist – if you aim for quality & beautiful (Nordic) craftsmanship, I’d love to hear from you.