Tændt af vrede!

Indignation og fandenivoldskhed er den heftige cocktail, der driver musikeren Kill J til at inddrage tunge temaer i sit elektroniske univers. Og i en usikker verden under stadig forandring er der masser af kreativt råstof til vedkommende fortællinger tilsat lyd.

“Jeg bliver inspireret, når jeg bliver vred. Når jeg synes, noget er uretfærdigt, bliver der tændt en ild i mig.”

– Sådan indleder Julie Aagaard sit svar på spørgsmålet om, hvor hun finder kreativiteten i sit arbejde som elektronisk musiker. Under kunstnernavnet Kill J er hun netop nu i fuld gang med indspilningerne til et fuldlængde album.
- Tidligere har jeg lavet en masse spændende småprojekter; singler, features, en EP og meget andet. Nu er jeg i gang med mit første album. Det er den romantiske musikerdrøm, der går i opfyldelse, fortæller 35-årige Julie Aagaard. 
Den kommende udgivelse lander formentlig på gaden en gang i efteråret. 
 

The-go-to-feminist

Julie Aagaard blev musiker, fordi hun følte, hun havde noget på hjerte. Det er den drivkraft, der gennemsyrer hendes tilgang til produktionen af musik.
- Den dag jeg ikke har noget relevant eller interessant at sige, tror jeg, at jeg skal holde en pause. Vi lever i en verden, hvor der stadig er en masse, man kan blive sur over, så jeg har masser at skrive om endnu. Min kreativitet udspringer af en fandenivoldskhed, forklarer hun. 
Efter gymnasietiden dykkede hun ned i litteraturen og det skrevne ord på et flerårigt ophold i USA, hvor hun studerede forskellige fag på universitet. Hun betragter grundlæggende sig selv som historiefortæller og har altid været interesseret i ord og lyde.
- Toner kan beskrive noget, det skrevne ord ikke kan. Musikken giver ord lyd og gør det flerdimensionelt, siger Julie Aagaard.
Temaerne i hendes sange kredser ofte om store emner som politik og religion. Hun har blandt andet skrevet tekster med kønspolitisk indhold.
- Men det skal man passe lidt på med. Man ender bare med at være the-go-to-feminist, som journalister ringer til, siger hun og griner. De lykkelige og glade sange skal man til gengæld lede længe efter i Kill J’s univers. 
- Der er ikke nogen, der gider at høre om 12-tals pigen, der gjorde det godt i skolen og kom fra en lykkelig familie. Vi vil gerne lære noget, og det gør vi dér, hvor vi møder en historie om et menneske, der er ude at skide, forklarer Julie Aagaard.
 

 
Foto Kristoffer Bang

Foto Kristoffer Bang

 


Følg med og giv slip

Da Julie Aagaard, der er vokset op i Hørsholm, var teenager, lå det i kortene, at hun skulle på konservatoriet og uddanne sig til klassisk sanger. 
- Men det ville jeg ikke. Det var det store oprør mod mor og far, fortæller Julie Aagaard ærligt. 
Det var på det tidspunkt, hun indså, at hun hellere ville tage del i den skabende del af musikken fremfor den fremførende del. 
- I den verden jeg kom fra, er man et ’fortolkningsapparat’. Man sidder ikke selv og skriver musikken. Men det var dét, jeg forelskede mig i, og så begyndte jeg at skrive, da jeg var 18-19 år, fortæller hun. 
Efter opholdet i USA, hvor Julie Aagaard stort set ikke beskæftigede sig med musik, begyndte hun efter hjemkomsten til Danmark stille og roligt at skrive og producere musik. Siden har der været et hav af sange gennem maskineriet – og mange er blevet kasseret eller parkeret undervejs. Men skabertrangen og inspirationen har hun ikke svært ved at fastholde.
- Jeg ved, at musikere har forskellige tilgange til, hvordan de bliver ved med at puste til ilden. For nogen fungerer det at sætte sig ned hver dag og begynde på et eller andet. Sådan fungerer det ikke for mig. Det er ikke, fordi jeg nødvendigvis skal vente på, at musen kommer af sig selv, men der er noget, der skal føles vigtigt. Det dummeste, man kan gøre i den situation, er at lave musik til andre end sig selv og tænke på, hvad modtageren skal føle, forklarer Julie Aagaard. 
Hun taler om den evige kreative læreproces, der handler om at “følge med og give slip”. Hvis det lykkes, fortæller historien nærmest sig selv.
- For mit vedkommende handler det om ikke at forcere noget, for så bliver det ikke ægte. Der er ikke noget værre end et stykke musik, hvor man kan høre, at folkene bag har tænkt det, inden de har lavet det. Giv slip – så skal det nok komme, for der er altid interessante historier rundt om os hver eneste dag, siger hun.
 

Ridser i lakken

For Julie Aagaard starter en sang ofte med, at en sætning popper op i hovedet. Bliver sætningen siddende mere end en uge, har hun den hovedregel, at den kan bruges til et eller andet.
- Så kan jeg godt bygge en sang op omkring den sætning, hvis jeg synes, den er potent nok. Det kan også sagtens starte med et melodistykke, som jeg ikke kan få ud af hovedet. Så bygger jeg en sang op omkring dét, men det skal være noget, der føles stærkt, understreger hun. 
Kreativiteten kommer til hende, når hun aner ridser i lakken; når noget er rigtig beskidt, hårdt, sørgeligt eller uretfærdigt.
- Det er tit de vildt ubehagelige ting, man kan skabe noget vildt smukt og sigende ud fra. Det er minder mig lidt om Piss Christ (kendt fotografi af den amerikanske kunstner og fotograf Andres Serrano, der forestiller et lille plastikkrucifiks nedsænket i et glas fyldt med kunstnerens urin, red.). Man tager noget meget ulækkert og frastødende og viser, hvor smukt det kan være, siger hun og refererer også til Charles Baudelaires digtsamling ”Les Fleurs du mal” fra 1857, som beskriver de forfaldne prostituerede i Paris. 
For Julie Aagaard henter gerne inspiration fra andre kunstarter. Ikke fordi hun opsøger det direkte; det sker ubevidst og tilfældigt.
- Når jeg for eksempel ser dokumentarfilm med nogle fede soundscapes, kan jeg blive ret inspireret. Så er jeg nødt til at stoppe og nynne noget ind på min diktafon eller spille noget på klaveret, fortæller hun.
 

Cool, calm and collected

I arbejdet med det kommende album forsøger Julie Aagaard at udfolde en tematik og et afsæt for det samlede værk.
- I starten af album-processen havde jeg en tommelfingerregel om, at alt det unødvendige skulle sorteres fra som en del af min æstetik. Alt, der foregik i mellemtonen, skulle væk, fordi min vokal er meget lys, skrøbelig og sitrende. For at opveje det manifesterer jeg en meget buldrende, voldsom, dyb, mørk og dyster bund. De to ting må så spille sammen, forklarer hun. 
Som musiker har hun aldrig hængt fast i skriveblokering eller oplevet stor frustration over døde perioder uden inspiration.
- Det er nok en anden måde at manifestere dét der med at give slip på. Hvis det ikke kommer, så lad være med at prøve. Så kommer det af sig selv på et eller andet tidspunkt, og det har det heldigvis også gjort for mig. Det lyder måske sådan lidt cool, calm and collected, men måske har der bare været så mange andre ting, jeg kunne fortvivle over, griner Julie Aagaard. 
Selv forsøger hun til stadighed at lære nyt og bygge på fagrepertoiret, som producer og elektronisk musiker. Det er med til at puste til den kreative ild.
- Jeg tror, det er vigtigt, at man som musiker hele tiden udvikler sit håndværk. Om det er at studere en ny sangteknik eller lære at spille på et eller andet mærkeligt instrument, er underordnet. Men det er vigtigt, at man også på det punkt sørger for at blive stimuleret, siger hun. Det er hele tiden en balance mellem at få inputs udefra og en tilbagevendende mærken efter i maven.
- Der er rigtig mange mennesker, der kan komme med gode idéer til det, du skal lave, men i sidste ende skal det føles rigtigt, ægte og vigtigt for dig. Det er en sindssyg svær disciplin. At lære at tage dét ind udefra, som man har brug for, uden at miste sig selv, tror jeg, er noget af det vigtigste. Det håber jeg en dag at kunne mestre, slutter Julie Aagard.

 

FAKTA:

Kill J’s musiske virke

 • Signede i januar 2017 en international kontrakt med amerikanske Nettwerk Music Group.
 • Har tidligere været signet hos danske NO3.
 • Udgav efter en række singler i 2016 debut-EP’en “Quasi”.
 • Optrådte på SXSW 2016.
 • Nomineret til ’Årets Håb’ ved dette års Steppeulv samt til ’Årets Kvindelige Kunstner’ ved Zulu Awards 2017.
 • Hendes musik er flittigt blevet spillet på BBC1, BBC6 og P3.
 • Kill J udsender sit debutalbum i 2017.
   

KILL J

 • Sanger og elektronisk musiker
 • Født i Hørsholm og bor i dag i København
 • Uddannelse: Cand. public (BA i Litteraturvidenskab og kandidat i Journalistik) 
 • Musisk baggrund: Klassisk trænet sanger og autodidakt sangskriver/producer
   

“For mit vedkommende handler det om ikke at forcere noget, for så bliver det ikke ægte. Der er ikke noget værre end et stykke musik, hvor man kan høre, at folkene bag har tænkt det, inden de har lavet det.”
– Julie Aagaard

 

Skrevet af Mads Mazanti

I’m Christel Voss, specialised in building websites on Squarespace.

My passion is creating tailored visual identities that empower and grow your brand online. Whether you’re big or small, a large company or an artist – if you aim for quality & beautiful (Nordic) craftsmanship, I’d love to hear from you.