Anine Fuglesang

Bevar Det Kongelige Kapel og DR SymfoniOrkestret, som de er

Anine Fuglesang
Bevar Det Kongelige Kapel og DR SymfoniOrkestret, som de er

LEDER

I starten af 2018 kommer regeringens udspil om et nyt medieforlig. Her rygtes det, at man vil sættes DR SymfoniOrkestret under administration hos Det Kongelige Teater.

DR SymfoniOrkestret og Det Kongelige Kapel er to orkestre i verdensklasse, som højner kunst og kultur på bedste vis. De er hver især bundet historisk til to institutioner, og de udgør to forskellige og særegne orkestre. DR som radiofonisk orkester og Det Kongelige Kapel som et fremragende Opera- og Teaterorkester. Begge orkestre er en stor del af dansk kulturarv, som man risikerer at sætte på spil ved at sætte DR SymfoniOrkestret under Det Kongelige Teaters administration.

DR SymfoniOrkestret bør blive hos DR

Orkestret har en lang og vigtig historie, som hænger sammen med DR. Desuden er det hele Danmarks symfoniorkester, da orkesteret hver uge har adgang til 350.000 musikelskere via elektroniske medier. Derudover er orkesteret blandt Europas førende orkestre, og torsdagskoncerterne radiotransmitteres til i gennemsnit 10-15 lande, ligesomt orkestret streames og deles på tværs af landegrænser som aldrig før.

DR SymfoniOrkestret hænger derfor naturligt sammen med en udsendelsesvirksomhed som DR, da orkesteret på denne måde får en berøringsflade langt ud over det fremmødte publikum. Publikum bliver hele Danmark og dele af udlandet og styrker på denne måde dansk musik og kultur udadtil. Flere af de nordiske storbyer såsom Helsinki, Oslo og Stockholm, som København ofte sammenligner sig med, har ligeledes radiofoniske orkestre tilknyttet til deres udsendelsesvirksomheder.

En udskillelse fra DR vil blive dyr

Samtidig vil det blive dyrt at udskille DR SymfoniOrkestret fra DR, da orkestret på nuværende tidspunkt har direkte medieadgang og promovering gennem DR’s platforme, hvilket sikrer deres kunstneriske profilering. Derudover ville DR SymfoniOrkestret skulle leje sig ind i koncertsalen, hvor de allerede spiller. Det vil blive dyrere, når en ekstern aktør skal varetage DR SymfoniOrkestrets PR og markedsføring samt dyrere for administrationen at leje sig ind i koncertsalen hos den nye ejer. Hvor skal disse penge komme fra? Kulturministeren har gjort det meget klart, at der ikke tilføres flere penge til kulturen.

Det Kongelige Kapel er et historisk orkester

Desuden er Det Kongelige Kapel ikke bare verdens ældste, men også et helt unikt orkester. Man kan derfor frygte, at det vil udviske de to særdeles dygtige orkestres identiteter ved at sætte dem under samme tag. Det ville være et stort tab for dansk kulturarv. Man sætter heller ikke FC Barcelona og Real Madrid under samme tag, fordi det kan spare på administrationen.

Jeg håber inderligt, at politikerne tænker sig om en ekstra gang, før de drager forhastede beslutninger med vidtrækkende konsekvenser. Der er og skal være plads til to store symfoniorkestre i en storby som København. Og der skal fortsat være plads til, at vi har det ypperste – som kan udfordre kunst og kultur på det højeste plan.
Det kan Det Kongelige Kapel og DR SymfoniOrkestret i dag, og det skal de kunne fremover.

Af Michael Justesen