Anine Fuglesang

Folk tror, at psykisk sygdom smitter

Anine Fuglesang
Folk tror, at psykisk sygdom smitter

Mathilde Falch er en musiker med en mission. Hun vil sætte fokus på psykisk sårbarhed og nedbryde tabuer, og det gør hun med sin musik. I december hyldes hun for sit arbejde, når hun modtager prisen som Årets Frederiksberg Talent.

I mange år var det anoreksi, alkohol, stofmisbrug og cutting, der fyldte i Mathilde Falchs liv. I dag er det hele lagt på hylden, og hun har fundet en tro på sig selv som menneske, som mor og som musiker. Den 17. december skal Mathilde Falch på Frederiksberg Rådhus for at modtage en hyldest, nemlig prisen som Årets Frederiksberg Talent, og det er noget, der varmer, fortæller hun:

- Det betyder meget, at der er nogen, der kan se en værdi i det, jeg laver, og det er en bekræftelse af, at jeg ér blevet en rigtig musiker. Musikken er ikke bare en hobby; jeg kan rent faktisk leve af det og har gjort det i nogle år nu, fortæller Mathilde Falch om prisen, hvor der medfølger 10.000 kroner. Penge, der skal gå til hendes næste album.

Mathilde Falch har lavet musik i 10 år. Hun har fire album og en EP bag sig, og titlen som Årets Frederiksberg Talent kan måske synes en anelse malplaceret, når man har været i gamet i så mange år. Men sådan har Mathilde Falch det ikke.

- Talent er noget, vi altid har, og derfor vil jeg forhåbentlig også have talent, når jeg er 50 år. Vi er ofte gode til at give den slags hæder og ære til nogen, som lige er startet, men talent er én ting, alt andet er hårdt arbejde. Man kommer ikke langt kun på talent, fortæller Mathilde Falch, der desuden er glad for, at hun ikke fik prisen, da hun startede med at lave musik. Generelt glæder hun sig over, at det ikke er gået hurtigere med karrieren, og prisen lander derfor på et godt tidspunkt.

- Jeg ved med mig selv, hvad der er vigtigt i livet, og jeg er ikke lige så bange for, hvad andre tænker om mig, som jeg var engang.

Foto: Per Bix

Foto: Per Bix

Det er vigtigt for mig at inspirere andre, og jeg ved, at jeg har et talent for at få folk til at åbne sig.
— Mathilde Falch

Tabuer skal nedbrydes

Når Mathilde Falch tænker tilbage på sin barndom og ungdom, husker hun ikke at have tænkt, at hun havde talent for at synge. I stedet spillede hun klaver og blokfløjte. Men efter at have været indlagt på psykiatrisk afdeling i et halvt år på grund af svær anoreksi, begyndte hun at skrive sine egne sange, og med dem opstod et behov for at synge. Historien var hendes, og det samme var ordene. Og de skulle ikke synges af andre.

- Musikken er blevet et sted for mig, hvor jeg kan lukke tankerne ude. Der eksisterer ikke andet, når jeg spiller og synger, og det er noget, der holder mig sund og glad. Musikken kan rumme meget, og i dag skriver jeg også om alle de gode ting, der heldigvis er kommet til mig, men jeg kan bruge musikken mest rent personligt, når jeg skriver om de tunge emner, fortæller hun.

Prisen som Årets Frederiksberg Talent gives ikke til Mathilde Falch alene på baggrund af hendes talent som musiker, men også for hendes store arbejde med at sætte fokus på psykisk sårbarhed. I tre år har Mathilde Falch været ambassadør for Landsforeningen SIND, for er der noget, der er vigtigt for hende, så er det at nedbryde tabuer og udfordre den berøringsangst, hun oplever, der er omkring psykiske sygdomme.

- Jeg har mødt mange, der tror, at psykisk sygdom smitter, og det bunder i uvidenhed. Måske fordi vi generelt har svært ved at tale om de svære ting. Mange skubber det væk, der gør ondt, men det kan ophobe sig, og til sidst bliver man rigtig dårlig af det. Derfor er det så vigtigt, at der er nogen, der sætter ord på det, og måske kan jeg være en inspiration for andre, når de kan se, at jeg er kommet godt ud af mine problemer. Det er vigtigt for mig at inspirere andre, og jeg ved, at jeg har et talent for at få folk til at åbne sig. Jeg skriver derfor dagligt med folk, der har psykiske problemer, fortæller Mathilde Falch, der blandt andet turnéer med såkaldte fortællekoncerter, som er et mix mellem hendes egne sange og personlige historie.

Tager psyken seriøst

For rigtig mange musikere er tourlivet forbundet med alkohol, men sådan er det ikke længere for Mathilde Falch. Beruselsen finder hun i stedet i musikken. Når hun står på scenen, tør hun give slip, være vild og kanalisere alle sine følelser ud gennem musikken – også rastløsheden, som tidligere førte hende ad de forkerte stier. Hun ved, hvor grænserne går; og at man nemt kan ende der, hvor mørket tager favntag med livet, hvis man ikke hele tiden er bevidst om sine udfordringer og sine valg. Men bevidstheden om, at hun har været derude, hvor livet gør allermest ondt, og alligevel har formået at vende sine svagheder til en styrke, giver hende mod, fortæller hun.

- Jeg tager min psyke meget seriøst, og jeg bliver ikke bange for den mere. Jeg glæder mig til fremtiden, og det er det, jeg prøver at sige til de unge mennesker, der skammer sig over at være psykisk sårbare. Man skal være stolt af den, man er, og man skal nok overleve, så længe man tør tale om tingene. Dengang jeg drak og tog stoffer, kunne jeg ikke lide mig selv, men i dag vågner jeg med følelsen af, at jeg er okay.

Af Anine Fuglesang Foto Sven Levandowsky


FAKTA

Årets Frederiksberg Talent

  • Hvert år udpeger Frederiksberg Kommune priserne ’Årets Frederiksberg Kunstner’ og ’Årets Frederiksberg Talent’ til to kulturpersonligheder, der har en tilknytning til Frederiksberg.

  • Talentprisen gives til en ung kunstner under 30 år, der har gjort sig særligt bemærket inden for sit felt. Med prisen følger et legat på 10.000 kroner

  • Prisen uddeles på baggrund af indstillinger fra borgere, højere læreanstalter og uddannelsesinstitutioner.

  • Blandt tidligere modtagere af talentprisen er bratschist Alexander Øllgaard, violinist Christine Pryn og trommeslager Christine Dueholm Jessen.