Anine Fuglesang

Når staten støtter talentet

Anine Fuglesang
Når staten støtter talentet

I ti år har Statens Kunstfond stået bag karriereprogrammet Den Unge Elite, der har til hensigt at hjælpe unge musikere i gang med en international karriere. Nu udvider Mette Bock ordningen til at inkludere i alt seks kunstområder. Støttemodtager Jeppe Zeebeg frygter, at det betyder færre penge til musikere, men den køber formand for Statens Kunstfond, Michael Bojesen, ikke.

I april i år lancerede kulturminister Mette Bock en talentindsats, som blandt andet indeholder talentprogrammet Den Unge Kunstneriske Elite. Et program, som bygger erfaringsmæssigt på Statens Kunstfonds Den Unge Elite, men som nu går ind og erstatter denne. Den Unge Kunstneriske Elite, der fortsat skal være under Statens Kunstfond, åbner således for, at unge kunstnere fra både billedkunst, film, kunsthåndværk og design, litteratur og scenekunst kan søge om at blive en del af programmet på lige fod med musikere. Det er positivt, at kulturministeren finder programmet så succesfuldt, men det betyder desværre færre midler til musikerne.

Seks kunstområder skal konkurrere om pengene

Den Unge Elite har de seneste år haft et budget på 2 millioner kroner årligt til støtte til unge, talentfulde musikere, hvor Den Unge Kunstneriske Elite i alt får 3,8 millioner kroner til de i alt seks kunstområder.

Formand for Statens Kunstfond, Michael Bojesen, ser umiddelbart ikke de store problemer i, at de to talentprogrammer lægges sammen:

- Puljen er jo blevet dobbelt så stor. Netop i år er der flere penge til musikken, fordi både Den Unge Elite og Den Unge Kunstneriske Elite uddeler penge i år. Samtidig åbner det nye program for, at man kan søge penge til tværkunstnerisk samarbejde, som måske giver muligheder for nye kunstnere i det musiske felt, siger Michael Bojesen og supplerer:

- Umiddelbart kan det jo godt se ud til, at der bliver færre penge til musikerne, fordi seks forskellige kunstområder skal dele de 3,8 millioner, men man kan ikke nødvendigvis stille det op på den måde. Jeg synes, det er positivt, at man vælger at udvide programmet til flere kunstområder, fordi det netop er så velfungerende og veludviklet.

En katastrofal og dum beslutning

Blandt modtagerne af midlerne fra Den Unge Elite i 2017 er pianist og komponist Jeppe Zeeberg, der modtog 294.600 kroner. Han kalder det for ”en katastrofal og dum beslutning” at lægge Den Unge Elite sammen Den Unge Kunstneriske Elite.

- Det er jo fedt med flere penge til samarbejder på tværs af udtryksformerne, men det betyder stadig færre penge til de rene musikalske projekter. Og vi skal altså ikke give færre penge til musik, der er jeg meget uenig med Mette Bock. Det vil give mindre plads til nichegenrerne. Vi, med de smalleste udtryk, skal nok overleve, og musikken vil stadig findes, men den vil bare ikke trives med mindre offentlig støtte.

For Jeppe Zeeberg, der er næsten midtvejs i sit program i Den Unge Elite, er det ultimative mål at kunne leve udelukkende af sin musik, og det var grunden til, at han søgte om at blive en del af karriereprogrammet:

- Hvis man har det vanvittige mål at ville leve af musikken, og kun musikken, og man ikke spiller kommerciel musik, så har man nærmest pligt til at søge alle de former for støtte, man kan som musiker, uddyber Jeppe Zeeberg.

Fuldt fokus på musikken

Ifølge Jeppe Zeeberg adskiller Den Unge Elite sig fra mange andre fonde og offentlige støtteordninger, fordi programmet strækker sig over to år og indtil videre har gjort, at Jeppe Zeeberg har kunnet afprøve forskellige arbejdsmetoder og samarbejdspartnere. Eksempelvis har det været essentielt for ham at kunne ansætte nogen til at booke turnéer, så han selv kan fokusere fuldt ud på musikken.

- For mig handler det om at kunne koncentrere sig så meget om musikken som muligt. Hvis jeg skal være min egen booker på fuldtid, så ryger musikken i baggrunden. Det betyder meget for mig at kunne afprøve forskellige samarbejder, og samtidig har jeg to år til at blive klogere på, hvad der fungerer på grund af det her program.

Tvunget til at tænke langt

De to år, som karriereprogrammet varer, er også en af de positive sider, som Jeppe Zeeberg fremhæver. Han fortæller, at det er positivt, at man som musiker bliver tvunget til at tænke to år ud i fremtiden. Noget, som han ellers aldrig ville gøre, og det har ændret hans måde at arbejde på.

- Det handler lige pludselig kun om mig, og hvad skal jeg nå inden for de næste to år. Den Unge Elite har sat gang i en stor plan for mig, og den kører i flere forskellige spor. Det handler blandt andet om, at jeg gerne vil spille flere solokoncerter, og det kan jeg, fordi jeg nu har nogen, der kan booke koncerter og lave PR-materiale. Derudover har jeg dannet et band, hvor jeg agerer bandleder og komponist, jeg er i færd med at producere en soloplade, og sidst men ikke mindst har jeg fået et mentorskab gennem Den Unge Elite. Så alt i alt handler hele planen om, at jeg bliver synlig. Først og fremmest som kunstner i form af mine solistkoncerter, men også som bandleder og komponist, fortæller han.

Som en del af programmet har Jeppe Zeeberg netop været på turné i Kina og Japan, og det er planen, at han fremover skal på flere turnéer i både Østasien, men også i Skandinavien.

Målet er større synlighed

Jeppe Zeeberg er derfor i fuld gang med at afprøve alle de muligheder, som karriereprogrammet Den Unge Elite giver, og hans mål efter programmet er at have fået større synlighed og et større netværk, som blandt andet skal hjælpe til fortsat at få folk til at arbejde for ham. I den forbindelse understreger Jeppe Zeeberg, hvor essentielt programmet og statens støtte er for unge kunstnere som ham selv:

- Det betyder meget for mig. Min musik er helt vildt smal, men jeg synes den er vigtig og har høj kvalitet. Og dens eksistens er vigtig, men den kan ikke eksistere udelukkende på kommercielle vilkår, i hvert fald ikke i starten. Derfor er sådan et program her sindssygt meget værd, hvis man skal kunne leve fuldt ud af musikken på sigt.

Af Petrine Puper Jørgensen Foto Omar Ingerslev


FAKTA

Den Unge Kunstneriske Elite

  • Ordningen Den Unge Kunstneriske Elite har til formål at støtte den kunstneriske og karrieremæssige udvikling over en periode på to år. Kunstnerne støttes til at udvikle en karriereplan i samarbejde med en professionel konsulent, og planen kan indeholde alt fra masterclasses, messedeltagelse og markedsføringstiltag til konkurrencer og coachingforløb.

  • Ordningen udvides nu til at inkludere i alt seks kunstområder og ikke kun musik som hidtil. Fremover inkluderer ordningen: musik, billedkunst, film, kunsthåndværk og design, litteratur samt scenekunst.

  • Statens Kunstfond har i udvælgelsen lagt særlig vægt på, at kunstnernes ansøgninger er ambitiøse og velgennemtænkte, og at de samtidig er bevidste om deres kunstneriske projekt.

  • Der er i alt tildelt 3.8 millioner kroner til karriereprogrammet.

  • Ansøgere skal have en kunstnerisk uddannelse og minimum ca. et års erfaring efter endt uddannelse, eller ansøgere skal være autodidakte kunstnere på minimum 28 år.