Anine Fuglesang

Talent er ikke ensbetydende med succes

Anine Fuglesang
Talent er ikke ensbetydende med succes

TEMAINTRO

”Danmark har masser af unge talenter. Men talenterne skal blive endnu bedre, hvis de fremover skal klare sig i en global konkurrence om pladserne på de kunstneriske uddannelser, og når de bedste unge kunstnere skal skabe en karriere i Danmark og i udlandet.”

Sådan lød det i en pressemeddelelse fra kulturminister Mette Bock tilbage i foråret i forbindelse med offentliggørelsen af en ny talentindsats. En todelt talentindsats, der går ud på at styrke den unge elites begyndende karriere samt de lokale talentmiljøer gennem en talentkommune-ordning. I alt er der afsat 8,5 millioner kroner til styrkelse af de lokale talentmiljøer i hele landet og 4 millioner kroner årligt til et karriereprogram for unge kunstnere. I vores tema ”Fra talent til levevej” fortæller kulturminister Mette Bock mere om ambitionerne og tankerne bag denne talentindsats, der blandt andet går ud på at udvide den eksisterende støtteordning Den Unge Elite til Den Unge Kunstneriske Elite. Hidtil har det kun været musikere, der kunne søge støtte gennem Den Unge Elite, men fremover vil ordningen gælde kunstarterne arkitektur, billedkunst, film, håndværk og design, litteratur, scenekunst og musik. En beslutning, som tidligere støttemodtager og musiker Jeppe Zeeberg kalder for ”dum og katastrofal”. Han frygter nemlig, at det vil betyde færre penge til musikere fremover.

Har man talent, har man muligheden for at blive særligt god på et givent område. Men hvis et talent skal blive en styrke, skal det trænes. Og det bliver det hos fodboldklubben FC København, hvor talentudvikling er sat i system ned til mindste detalje. FCK’s talentchef Sune Smith-Nielsen fortæller i MUSIKKEN, hvordan man i hans verden taler om talent ud fra seks forskellige faktorer, og hvordan passion og lysten til at lære er en afgørende drivkraft hos fodboldspillerne – ligesom det er hos musikere.

Bandet Katinka vandt i 2015 talentforløbet KarriereKanonen, der har katapulteret bandet flere år frem i karrieren. I dag er de ikke alene aktuelle med deres andet album ”Vokseværk”; de er også blevet en del klogere på, hvor vigtigt det er at holde fast i den kunstneriske integritet, når branchen udfordrer. Læs også om Mathilde Falch, der til december hædres med prisen som Årets Frederiksberg Talent; en pris, som glæder sangerinden, og som lander på det helt rette tidspunkt i livet, fortæller hun.

Talent kan trænes til at blive en styrke; men blot fordi man har talent, er det ikke ensbetydende med, at man har succes. Hvis talentet skal styrkes, så det kan blive en levevej, kræver det blandt andet træning og viljestyrke – og ikke mindst muligheder for at dyrke talentet. Og er der for eksempel ikke talentforløb, karriereprogrammer, festivaler som Uhørt og SPOT, musikskoler og private musiktilbud, er der mange, der måske aldrig vil opdage, at de har talent inden for musik. Derfor er det så vigtigt, at man hele tiden har for øje – og det gælder både musikbranchen, det politiske landskab og musikeren selv – hvordan potentiale på bedst mulig vis kan indfries.

Af Anine Fuglesang