Anine Fuglesang

Udfordrende sangskriveruge i Berlin

Anine Fuglesang
Udfordrende sangskriveruge i Berlin

DMF København har traditionen tro afholdt Songwriters Summit i Berlin. Her giver sangerinde Catrine Christensen et indblik i den produktive uge med enkelte udpluk fra hendes rejsedagbog.

Dag 1

Vi grinede og snakkede på turen til Berlin. Humor var en god måde for os at lære hinanden hurtigt at kende. Vi fik turens første opgave; nemlig at skrive 10 titler ned, som skulle sendes til Benjamin. Inden vi så os om, blev vores musik spillet for hinanden i bilen. Nu var vi i gang. Det gik dog først op for Benjamin lige inden sengetid, at jeg ikke spiller noget instrument, men som jeg selv sagde: Jeg har jo mit organiske instrument, stemmen. Jeg er meget spændt på, hvordan jeg klarer opgaverne uden et instrument. Jeg er ikke god til musikteori. Jeg vil bare gerne blive bedre til at skrive sange og komme ud af min comfortzone.

Dag 4

Denne dag var den værste dag. Det kom lidt uventet, men alle havde knoklet så intenst for at overholde deadlines, og vi følte os pressede. Det er meget energi, man som artist lægger i at skulle spille en koncert, og det er især svært at forberede sig, når sangskrivningen er med nye ukendte ansigter. Men vi klarede det alle sammen så flot og havde en rigtig dejlig aften på Bar Bobu.

Dag 5

Formentlig min bedste oplevelse. Jeg kom ind på værelset, hvor de to fyre sad og var godt i gang med at jamme på hver deres instrument. Musikken var allerede ved at tage form blot efter få minutter, og jeg satte mig med det samme ned og nynnede min første idé til sangmelodien, ligesom jeg er vant til fra mit eget band SoftWave. De købte idéen, hvilket straks gav mig modet til at skrive videre på sangen helt alene (i modsætning til de forrige sessioner, hvor alle havde indflydelse på teksten, hvilket jeg slet ikke er vant til). Det var så rart, at jeg fik lov til at være fri i min idéfase under hele skriveprocessen, hvilket styrkede mit selvværd og selvtillid på samme tid.

Opsummering

Undervejs i forløbet har jeg haft mine frustrationer over, at der ikke var tid til at fordybe sig og være alene, som jeg plejer at gøre. Jeg kom derfor for alvor ud af min comfortzone og nøj, hvor har det udviklet mig. Jeg kan først se nu, hvor meget jeg egentlig havde brug for det. Det har været så sundt for mig at skrive med andre, spare samt at lære nye værktøjer at kende. Jeg har endda erhvervet en masse nye kontakter, som jeg kan spare med fremover, så jeg kan fortsætte den gode stil, når jeg kommer hjem, uden at falde tilbage i det gamle mønster, hvor jeg nemt sad fast i sangskrivningsprocessen.

En forvandling 

Da jeg kom hjem igen havde min skrivemetode ændret sig meget. Jeg troede først, at jeg var lost, indtil jeg søgte råd hos Benjamin, og det gik op for mig, at jeg faktisk bare var steget i niveau. Selvom jeg kun havde en uge til at skrive nye sange til mit band, startede jeg helt forfra ved brug af flow-write og ved at tage det gode fra sangene. Faktisk ved lave et mix af metoderne. Det er den sværeste sangskriverudvikling, jeg nogensinde har været udsat for. Men jeg blev færdig med to nye SoftWave sange. Sikken et marathon af nogle uger. Men nøj, hvor har jeg lært meget. Det har været hele “kampen” værd!

Stort tak til Benjamin for støtten, og DMF for at afholde så flot en workshop, og ikke mindst alle de fantastiske sangskrivere jeg har fået æren af at co-write med på mit livs vildeste og mest produktive workshop.

Af Catrine Christensen, sangerinde i SoftWave