Anine Fuglesang

Kort fortalt: Orkestersituationen

Anine Fuglesang
Kort fortalt: Orkestersituationen

 

Det har været et hæsblæsende forår, hvor de klassiske orkestre har fyldt den politiske dagsorden. Kulturminister Mette Bock (LA) og DF er ude med sparekniven, og de klassiske orkestre står overfor en usikker fremtid

 

I løbet af de seneste måneder har der været hektisk debat om de københavnske symfoniorkestre, både blandt politikere og musikere. Hvad vil man politisk med det danske orkesterlandskab? Hvordan skal orkestrene finansieres? Hvordan kan orkestrene få arbejdsro og stabilitet, når de hele tiden trues af ændringer og besparelser?
Kulturminister Mette Bock (LA) og DF har sat gang i store bekymringer i det danske orkesterlandskab. Læs her, hvad der er op og ned i sagen.

Marts 2017

I marts måned udmeldte Kulturministeren og DF, at de havde store planer for kulturen. De store planer var dog midlertidigt en trussel om at nedlukke Sjællands succesfulde og innovative symfoniorkester Copenhagen Phil og at udflytte DR’s orkestre og kor fra Koncerthuset. Ideen var, at DR’s SymfoniOrkester i stedet skulle rykkes over til Det Kongelige Teater og administreres her. Udmeldingen skabte store reaktioner hos musikere og politikere.

Musikchef i Copenhagen Phil, Uffe Savery, udtaler til Berlingske:
- De tre symfoniorkestre i København, DR SymfoniOrkestret, Det Kongelige Kapel og Copenhagen Phil, er tre særdeles aktive orkestre på hver vores måde og bidrager med en enorm kulturel værdi og et meget højt aktivitetsniveau. Derfor vil en reduktion af de tre orkestre til to - uanset hvad man kalder det - betyde, at virkelig mange aktiviteter ikke længere kan lade sig gøre og skal tages ud af tilbuddet til borgerne.

DR’s bestyrelsesformand, Michael Christensen, udtaler til Berlingske:
- I dag er DRs ensembler til for hele befolkningen, og Koncerthuset er den smeltedigel, hvorfra tingene sendes ud til hundredtusindvis af mennesker, også dem, der ikke bor i København og indløser billet til koncerter. Det er ikke et sted, hvor der spilles koncerter for et smalt publikum. Så det vil være at flytte musikken fra hele Danmarks musiksal over i en meget mere smal sammenhæng.

April 2017

I april indkaldte Kulturministeren til stor national orkesterkonference i Middelfart. Kulturministeriet og Projektstøtteudvalget For Musik bød orkesterchefer, musikere og musikorganisationer velkommen til konferencen ”Hvordan styrker vi landskabet for professionelle klassiske ensembler og orkestre i Danmark?”.

Konferencens formål var at sætte fokus på landsdelsorkestrenes udfordringer, og hvordan orkestrene kunne styrkes. Dette formål blev hurtigt skudt til hjørne. Kulturministeren udsendte to timer inden konferencestart en pressemeddelelse, som meddelte, at Copenhagen Phil bliver frataget 7,8 mio. kroner. Pengene skal uddeles til de fire resterende landsdelsorkestre vest for Storebælt. Kulturministeren ændrede derfor dagsordenen for dagen: Der ville ikke blive lyttet seriøst til orkestrene.

Usikker fremtid

I dag er fremtiden stadig usikker for både Copenhagen Phil og DR’s orkestre og kor. Copenhagen Phil mangler lige nu 20 procent af deres budget og kæmper for overlevelse. Samtidig lever de i fortsat usikkerhed om, hvorvidt Kulturministerens og DF’s sparekniv er færdige med dem.

DR’s orkestres og kors situation er også uvis. Kulturministeren og DF har siden deres udmeldinger i marts været meget lidt meddelsomme om, hvad der skal ske med DR’s orkestre og kor. I DMF København følger vi derfor stadig sagen tæt, hvor vi vil gøre alt for, at orkestrene ikke skal lide yderligere nød.


Skrevet af Petrine Jørgensen · Foto Bjarne Bergius Hermansen