Anine Fuglesang

En festivalfyldt sommer

Anine Fuglesang
En festivalfyldt sommer

Ungdomsudvalget

Kristina Rove var med DMF Københavns Ungdomsudvalg på SPOT Festival for at holde møde med DMF Aarhus’ Ungdomudvalg, netværke med branchen og ikke mindst for at opleve et bredt udvalg af de mange danske og nordiske talenter, som festivalen kunne præsentere.

Round picture  kopi.jpg

Da jeg sidste år gik på Jyderup Højskole for at studere elektronisk musikkomposition, blev jeg af et par højskolekammerater gjort opmærksom på Dansk Musiker Forbunds Ungdomsudvalg. Et team drevet af deres passion for musikken og ikke mindst for den danske musikbranche. Jeg hoppede hurtigt med på holdet, og det førte mig i år til SPOT Festival i Aarhus med det formål at få inspiration, at netværke samt at få så meget musik presset ind på tre dage som muligt.

Når festivaler er lig med sommer 

Festivaler optager en særlig plads hos mig. Omend jeg ikke kan prale af at gøre en tradition ud af at tage på Roskilde Festival hvert år, så har festivaler de sidste mange år alligevel defineret mine somre. Hver sommer indebærer som regel 2-3 store festivaler, hvor minimum én er lokaliseret i udlandet. Dertil deltager jeg på nogle mindre festivaler i og udenfor Danmark. For eksempel bød første festival i år på techno på Ploink Festival i Bergen, derefter upcoming navne på SPOT Festival og netop overståede Click Festival i Helsingør med fokus på teknologi, performance og musik.
At tage på festival er for mig en måde at opdage, opleve og rejse på. Det er også et sted, hvor man, til forskel fra en sædvanlig koncert nemt kommer i kontakt med andre musikelskere. Der er blandt festivalens gæster en enstemmighed om åbenhed og samhørighed, som man ikke finder mange andre steder – og sådan oplever jeg også SPOT Festival. 

1,2,3 netværk!

SPOT Festival er den danske branchefestival for dansk og nordisk musik, hvor etablerede og særligt nyere kunstnere kommer på programmet. Her bliver de præsenteret for både nationale og internationale branchefolk, som derved får mulighed for at opleve de bands, der bliver satset på til den store scene. Der er således både almindelige koncertgængere, som udelukkende er der for musikken og den gode fest, og dem, som er der for business and pleasure – for musikken er naturligvis kernen i det hele, om du så arbejder bag kulisserne eller ej.
I år var jeg på SPOT for anden gang. I 2017 var jeg der som repræsentant for Sofar Sounds Copenhagen, hvor jeg var involveret som frivillig og projektleder i mange år. Formålet for mig var først og fremmest at deltage på konferencen SPOT+. Et fantastisk sted at blive klogere på den danske musikbranche; både dens udvikling og udfordringer. Men det er også et sted, hvor man kan pleje sine relationer i branchen eller udvide sit netværk – og det er ligeledes en væsentlig del af SPOT Festival.
SPOT 2017 var min første branchefestival, og jeg må indrømme, at jeg syntes, det var en anelse nervepirrende at skulle mænge mig med alle de etablerede branchefolk, om end jeg selv havde været i branchen i de seneste fem år. Netop derfor kan jeg kun påskønne, at SPOT sætter yderligere fokus på networking via deres konference, hvor de blandt andet i år havde events som ’Let’s Talk Networking’.
I Ungdomsudvalget prøvede vi selv kunsten ’networking’ af, da vi mødtes med DMF Aarhus’ Ungdomsudvalg til et afslappet møde for først og fremmest at lære hinanden at kende, men også for at udveksle et par idéer og erfaringer fra hver vores nuværende og fremtidige projekter. Aarhus Ungdomsudvalg fortalte blandt andet om deres idé til at afholde et Artlabkursus for unge koncert- og eventarrangører i Aarhus. Et kursus, der skal være en hjælp til de unge i arrangørrollen, men også et sted for dem at mødes og inspirere hinanden. Og vi i København fortalte blandt andet om events, som vi planlægger skal afholdes til sommer i DMF-huset på Sankt Hans Torv. 
Derudover gav vi hinanden et par gode fif til koncerter og talks på SPOT og sagde på gensyn til repræsentantskabsmødet i juni.

møde 2 kopi.jpg

Koncerter non-stop

Det var med dette ungdomsudvalgsmøde, at SPOT 2018 startede for mig. Derefter stod det praktisk talt på koncerter non-stop. Et par bands formåede jeg at se mere end en gang, for eksempel De Underjordiske, som jeg har været fan af i mange år og endelig fik mulighed for at opleve. Mange bands havde jeg oplevet før. Blandt andet fordi bands som Fool, Gents, Ida Kudo, Motorique er gamle Sofar Sounds Copenhagen bands. Det var fantastisk at se, hvor godt de havde klaret sig, og at nogle af dem nu spillede for fyldte sale i Scandinavian Congress Center.
Noget andet, som festivalen kan, er at overraske. Enten falder man over en koncert i forbifarten eller også anbefaler en ven en koncert, og man ender ofte med at komme hjem med langt flere positive overraskelser, end man havde regnet med. Nogle af mine bedste overraskelser var for eksempel post-punkbandet Pardans og IKI, som jeg aldrig havde hørt om før. 
Min oplevelse af dette års SPOT Festival er, at folk helt naturligt finder hinanden. Den er så tilpas lille, at man næsten ikke kan dreje hovedet uden at se en ven, bekendt eller for den sags skyld sit yndlingsband ved siden af én i baren til en koncert. Jeg kan kun håbe, at sommerens resterende festivaler byder på samme afslappede stemning. Næste festival på programmet for mig er Distortion Ø, derefter bliver det Fusion i Tyskland og til sidst NeoPop i Portugal. Det kalder jeg en god sommer!  

Tekst og fotos af Kristina Rove


 

FAKTA

Kristina Rove

  • 26 år
  • BA i Kommunikation og Performance Design.
  • Skal læse Digital Innovation & Management på ITU efter sommeren.
  • Arbejder som digital koordinator og kommunikationsmedarbejder.
  • Med til at køre Danmarks eneste lydkunstgalleri Galleri Rum/Klang.
  • Medlem af DMF Københavns Ungdomsudvalg