Anine Fuglesang

60-70 dB er utaknemmeligt lavt

Anine Fuglesang
60-70 dB er utaknemmeligt lavt

Lydmand og studerende i musikproduktion Ahmad Jamal Zareini forklarer her, hvad det kan betyde for musikkvaliteten og publikumsoplevelsen, hvis udendørskoncerters lydniveau sættes ned til 60-70 dB.

Energien fra scenen skal kunne mærkes. Og det besværliggøres med stramme dB-grænser.
— Ahmad Jamal Zareini, lydmand

- Hvis du går ind på et spillested, hvor der står 100 mennesker og småsnakker på samme tid, så svarer det til 70-80 dB. Det er virkelig lavt og et kedeligt niveau, hvis en koncert skal være på 60-70 dB, lyder det fra Ahmad Jamal Zareini.

Til dagligt studerer Ahmad Jamal Zareini på Rytmisk Musikkonservatorium og arbejder ved siden af som lydmand. Han har blandt andet arbejdet som lydmand til både Distortion og Fredagsrock i Tivoli.

Det vigtigste er videreformidlingen

Jobbet som lydmand er avanceret, da der altid er forskellige lydanlæg fra spillested til spillested. Derudover handler det om at sætte sig i kunstnerens sted og ind i den formidling, som vedkommende ønsker, forklarer Ahmad Jamal Zareini, der mener, at man udgør en god lydmand, når man formår at videreformidle kernen af den musik, man hører.

- Lige nu arbejder jeg meget med DJ og rapper Marvelous Mosell. Her er det vigtigt, at vokalen sidder lige i skabet, så man kan høre, hvad der bliver sagt. Derudover er der et track, hvor det er rigtig vigtigt, at man kan mærke energien og dynamikken i det. For mig handler god lyd om klarhed, dynamik, energi og en videreformidling af, hvad kunstneren er ude på.

Stressende med lydgrænser

Samtidig forklarer Ahmad Jamal Zareini, at en stor del af lydmandens job går på at være problemknuser. Man skal både få kunstnerens lyd og anlæggene til at spille godt sammen. Hvis der også er lydgrænser, så problematiseres jobbet yderligere.

- Det er lidt stressende at tage hensyn til lydgrænser. I Tivoli har man for eksempel en grænse på 70 dB målt over en time, hvilket gør, at jeg skal tænke frem i tiden, når lyden måles på den måde. Det betyder helt konkret, at jeg ikke bare kan spille meget højt i en hel time, men at jeg skal variere mellem forskellige dB-niveauer for at overholde lydgrænsen på 70 dB. Hvis jeg starter koncerten med at spille højt de første 10 minutter, skal jeg skrue ned for resten af koncerten. Det kan godt være lidt problematisk at styre, når dB-grænserne er så strikse.

Man mister noget energi

Ifølge Ahmad Jamal Zareini mister man også noget af koncertens energi, når dB-grænserne er så strikse.

- En del af oplevelsen ved en livekoncert er netop at mærke energien og musikken. Det skal ikke mærkes, så det gør ondt i ørene, men energien fra scenen skal kunne mærkes. Og det besværliggøres med stramme dB-grænser.

Hvis det stod til Ahmad Jamal Zareini, skulle Københavns udendørs koncerter følge Roskilde Festivals lydgrænser.

- Roskilde Festival har stillet en god stand. De har en dB-grænse på 103 dB over et kvarter. Det betyder, at man måler lyden over et kvarter, hvor man på det kvarter gennemsnitligt må spille 103 dB. Det fungerer rigtig godt, og det er et niveau, som de fleste spillesteder i Danmark kører med.

Ahmad Jamal Zareini forstår samtidig godt, at kommunen gerne vil tage hensyn til borgerne, når der spilles udendørs koncerter, men at man må arbejde på nogle kompromisser.

- Jeg er opdraget med, at et fair lydniveau til en koncert er den model, som Roskilde Festival bruger. Det kan selvfølgelig godt blive højt, men man kan stadig godt tage hensyn. Hvis man kun må spille 60-70 dB, er det meget lavt. Det er faktisk utaknemmeligt lavt.

Af Petrine Jørgensen · Privatfoto