Anine Fuglesang

Er du klædt på, når du går på arbejde?

Anine Fuglesang
Er du klædt på, når du går på arbejde?

TEMAINTRO

At være klædt på til job kan være ensbetydende med mange ting. Det kan være i overført betydning eller i bogstavelig forstand. Hos Jyllands-Posten tager man det helt bogstaveligt, når chefredaktøren i en mail til alle medarbejdere informerer om, at dresscode i arbejdstiden fremover ikke inkluderer shorts for mændenes vedkommende, mens det for kvinderne kun er tilladt at bære kjoler eller nederdele, der når ned under knæet.

For musikere kan det at være klædt på til et koncertjob både betyde, at man er mentalt og fysisk forberedt. Måske har man forberedt sig gennem kost og træning eller med mere alternative metoder som mindfullness; man har i hvert fald tilbragt meget tid i øvelokalet, og så er der det med image. For rigtig mange musikere er der lagt meget arbejde i at skabe en visuel profil, der kan være med til at vække en interesse hos modtageren.

De fem vokalister i bandet IKI tager det at klæde på til job helt bogstaveligt. Med masker skræddersyet af den norske kunstner Damselfrau har de udviklet et visuelt image, som er med til at understøtte deres musikalske univers. Få minutter inden en koncert iklæder de sig maskerne, og hurtigt opstår der en følelse af fællesskab og samhørighed; en følelse af at tilhøre den samme stamme. Samtidig med at maskerne er med til at vise en retning og kommunikere, at der i IKI’s univers er plads til fordybelse og mulighed for refleksion og fortolkning, har de den funktion på scenen, at de udvisker køn og individ.

For violinist Julie Eskær, der bevæger sig i den klassiske verden, er avancering på sit instrument alfa og omega. Inden en koncert forbereder hun sig ved at lytte til forskellige versioner af værket på YouTube, dels for at skabe sig et helhedsindtryk og dels for at finde balancen mellem de forskellige instrumenter.

Når man er musiker og skal forberede sig på en koncert, er der også god inspiration at hente i andre fag. Hav mod til at fejle, lyder det for eksempel fra improskuespiller Susanne Billeskov. Hvis man accepterer og omfavner fejl, kan det være en gave til videre udvikling.

Selvom man kan være så nervøs, at man mest af alt glæder sig til det hele er overstået, skal man alligevel forsøge at nyde nuet. Og hvis det er svært, kan forsøge at stresse mindre ved at ”powerpose”. Når man strækker kroppen, falder stresshormonerne, og kroppen bliver klar, fortæller ledelsesrådgiver Heidi Jønch-Clausen.

Ja, der kan være mange måder at klæde sig på til job; men én ting er sikker: Jo mere forberedt du er til et job, jo mere rustet føler du dig, når du står på scenen.

Af Anine Fuglesang