Anine Fuglesang

Kvinder skaber kvalitetskunst

Anine Fuglesang
Kvinder skaber kvalitetskunst

ILDSJÆLSPRISEN 2018: HUN SOLO

HUN SOLO arbejder hårdt for at sætte fokus på det mangfoldige udvalg af kvindelige artister, som det danske musikliv kan byde på, men som ofte synes glemt. I maj modtog HUN SOLO KMO’s Ildsjælspris 2018 for deres ildhu og store arbejde.

- Det er en stor anerkendelse, og det er fantastisk at mærke, at det, vi laver, bliver set og værdsat.

Og den økonomiske håndsrækning betyder utrolig meget for vores muligheder for at fortsætte arbejdet.

Sådan lyder det fra HUN SOLO, der i maj modtog KMO’s Ildsjælspris og en check på 20.000 kroner.

HUN SOLO har siden 2016 arbejdet for at synliggøre de mange kvindelige musikere, som dansk musikliv kan bryste sig af, men som ofte synes glemt på festivalplakater, spillesteder, musikselskaber, bookingselskaber og hos musikjournalister. Skabt ud fra en lyst til at gøre noget ved sagen og drevet af en stor, musikalsk passion gik de to musikere Nana Jacobi og Kirstine Stubbe Teglbjærg sammen med Anya Mathilde Poulsen, tidligere DR-journalist og forfatter til bogen ”Feminint forstærket” og skabte konceptet HUN SOLO. Et koncept, der dels handler om at udforske det kunstneriske format, som solokoncerten er, og dels om at præsentere så stort et udvalg af kvindelige musikere som muligt.

- Vi oplever det ikke som en kamp, og det er vigtigt at slå fast, at vi ikke er sure på nogen. Det er tænkt som et positivt indspark og en mulighed for at vise den mangfoldige, vilde kreativitet, som vi som kvinder og musikere bliver inspireret af, og som vi selv har lyst til at se og opleve, fortæller Kirstine Stubbe Teglbjærg og fortsætter:

- Det er vigtigt, at vi har rollemodeller, som er mangfoldige. Man kan være en stærk, kvindelig artist på så ufattelig mange måder, og det vil vi gerne sætte fokus på. For eksempel kan en kvindelig musiker også være aktuel, selvom hun ikke lige er mellem 19-29 år.

Kvalitet fremfor køn? Bullshit!

Det er ikke mange dage siden Nana Jacobi og Kirstine Stubbe Teglbjærg kom hjem fra Pakistan. Siden HUN SOLO -projektet så dagens lys for første gang på Kvindernes Kampdag d. 8. marts 2016, er det gået stærk for HUN SOLO, der som koncertformat altid består af et line-up af fem forskellige kvindelige musikere, som spiller hver sin kompakte solokoncert. De skiftende line-ups er både med til at skabe et stort og varieret netværk for de kvindelige musikere samtidig med, at det øger bevidstheden om, at man kan være kvindelig artist på rigtig mange måder.

Imens en glad og beæret Anya Mathilde Poulsen tog imod KMO’s Ildsjælspris 2018 ved DMF Københavns årlige generalforsamling, var de to musikere inviteret til Islamabad og Karachi af den danske ambassadør i Pakistan. Sammen med Ida Wenøe og Mendoza, der på denne tur var inviteret med som en del af HUN SOLOs varierede line-up. Desuden spillede de sammen med en lokal, kvindelig musiker fra Islamabad.

- I Pakistan var de chokerede over at høre om 80/20-fordelingen af mænd og kvinder i det danske musikliv. De var overbeviste om, at vi var meget længere fremme, end de er, men det er vi ikke. Og jo slet ikke, når vi kan konstatere, at 80/20-fordelingen ikke engang bliver afspejlet på de danske festivalplakater. Hvis det så bare var tilfældet, fortæller Nana Jacobi og henviser til den såkaldte ’80/20-rapport’ om kønsbalance i rytmisk musik, der blev lavet af en række komponist- og musikerorganisationer, herunder Dansk Musiker Forbund, tilbage i 2012.

Hvert år, når plakaten for årets Roskilde Festival afsløres, lyder den samme debat: der er ikke nok kvinder. Og hvert år begrundes årets bookinger med ordet ’kvalitet’. Kvalitet fremfor køn. Men den forklaring køber HUN SOLO ikke så let.

- Begrundelsen er tveægget. Selvfølgelig er det vigtigt, at der bliver kigget på kvalitet, men hvis man begrunder en plakat, der i høj grad er domineret af mænd, med, at man kun kigger på kvalitet, så siger man jo implicit, at der ikke er kvindelige musikere af høj nok kvalitet. Og det vil vi gerne udfordre, for der findes så meget kvalitetsmusik, der er lavet af kvinder. Så bookerne skal til at tænke anderledes, opfordrer Anya Mathilde Poulsen.

Man kan være en stærk, kvindelig artist på så ufattelig mange måder, og det vil vi gerne sætte fokus på.
— HUN SOLO

En positiv forandring

Noget tyder dog på, at 80/20-rapporten og HUN SOLOs arbejde ikke er forgæves. De tre kvinder oplever i hvert fald, at der er sket en ændring i branchen; der er kommet en anden bevidsthed omkring fordelingen af mænd og kvinder inden for de seneste tre år, og det er opløftende, fortæller Nana Jacobi:

- Branchen har indset, at de har et medansvar, og der er også flere kvindelige musikere, der tør tale om skævvridningen. For 2-3 år siden var det svært at få nogen til at udtale sig, for det er et lille land, og mange er bange for at træde nogen over tæerne og komme i bad standing. Internationale stjerner har længe talt om det, men nu begynder der også at ske noget i Danmark, og det er dejligt.

- Vi håber på, at HUN SOLO udspiller sin egen rolle med tiden. Vi er opmærksomme på, at HUN SOLO har en ekskluderende form, idet vi kun booker kvinder, men nogle gange er man nødt til at sætte tingene på spidsen for at gøre noget tydeligt og få hul igennem. Nu mærker vi, at der sker noget, og så er det meningen, at der på længere sigt ikke er behov for den her type projekt, slutter Kirstine Stubbe Teglbjærg.

Af Anine Fuglesang · Foto Ninna Flor


FAKTA

KMO’s Ildsjælspris 2018

KMO’s Ildsjælspris 2018 blev tildelt HUN SOLO ved DMF Københavns Generalforsamling. Her kan du læse bestyrelsens motivation.

HUN SOLO præsenterer et udsnit af de mange ekstremt kompetente kvindelige kunstnere, der findes på den danske scene.

Alle professionelle kunstnere bør have en scene, hvor de kan blive set og hørt. Og det er desværre ikke en selvfølge, at kvindelige kunstnere præsenteres på lige fod med deres mandlige kollegaer, på landets scener, festivaler, tv-skærmene eller radioflader.

Det hører stadig til sjældenheden, at kvindelige kunstnere bliver anerkendt med priser til trods for den høje, kunstneriske kvalitet, de skaber og formidler.

HUN SOLO-projektet viser ikke blot en række nytænkende og nyskabende kunstnere, de sætter en tyk fed streg under det faktum, at kvinder skaber kvalitetskunst.

Hvis musikbranchen skal komme ubalancen mellem kønnene til livs, skal branchen åbne øjne og ører og være bevidste om deres valg, så et bredere publikum får kendskab til de mange ekstremt dygtige kvindelige kunstnere, vi har herhjemme. Her går HUN SOLO for tiden forrest.

Det er på høje tid, at kvinder anerkendes for den høje kunstneriske kvalitet, de leverer, og bliver anerkendt af bookere på spillesteder, på festivaler, i kunstbestyrelser, i kunstråd og af priskomitéer.

Det er vigtigt for DMF København at være med til at understrege, at det er kvalitet, der skal få kunsten ud, og det uanset etnicitet, seksuel orientering, alder eller køn.

DMF København vil gerne være med til at skubbe på, så vi om nogle år (som i Sverige) bare snakker om musikere og ikke specielt om kvindelige musikere.

Derfor er tiden kommet til, at DMF København anerkender ophavskvinderne bag HUN SOLO-projektet med DMF KBH’s Ildsjælspris 2018.

Tillykke til HUN SOLO!