Anine Fuglesang

SPOT klæder dig på til gigget

Anine Fuglesang
SPOT klæder dig på til gigget

SPOT Festival er på 23. år et krydsfelt, der samler musiklivets mange tråde, når kunstnere og branche mødes i Aarhus. DMF København var på besøg i den jyske hovedstad for at hente inspiration og tage temperaturen på tendenser i musikindustrien.

I høj og lav sol over Aarhus bød SPOT Festivalen i starten af maj på mere end 200 koncerter med danske og nordiske kunstnere primært fra det brede vækstlag. Den kombinerede branche- og publikumsfestival var sædvanen tro en skræddersyet mulighed for at få et mangfoldigt indblik i tidens musikalske strømninger og viste igen i år, at niveauet blandt up coming og mere etablerede bands er meget højt i Danmark i 2018.

Også branchedelen SPOT+ bød ind til et overflødighedshorn af vedkommende seminarer, hvor musiklivets vilkår og udfordringer blev debatteret over en bred kam. Og netop kombinationen af korte, intense showcases og stramt styrede oplæg fra folkene bag musikscenen, gør SPOT Festival til landets mest relevante platform for den diverse vifte af aktører, der arbejder med musik på den ene eller anden måde.

Som udøvende musiker er den veltilrettelagte begivenhed i Smilets By en oplagt mulighed for at udbygge kontakterne, hente frugtbar inspiration og indsamle konkrete inputs til karrieren. Det sammenhængende festivalområde puster tiltrængt liv i det fejlslagne prestigeprojekt Scandinavian Congress Center og bindes meget fint sammen af Musikhuset og byens konservatorium i den ene ende og det mere klondikeagtige og upolerede Godsbane-område i den anden ende. De mange scener kan nås i gå-afstand, og en kæmpe gevinst ved SPOT er at musikere, publikum og branche færdes side om side indenfor et overskueligt festivalområde. Det åbner for en helt enestående og samtidig helt naturlig mulighed for at møde og tale med kolleger, fans, samarbejdspartnere, koncertarrangører, pressefolk, og hvad der ellers måtte krybe og gå i og omkring den danske og internationale musikindustri. SPOT er med andre ord den enkeltstående musikbegivenhed i Danmark, der bedst klæder dig på til næste spillejob i meget bred forstand.

Fra DMF København deltog vi i en god håndfuld af festivalens mange SPOT+-seminarer, og her følger et lille sammenkog med eksempler på pointer og tendenser, som forhåbentlig kan inspirere dig i dit musikerliv, og så du føler dig bedre klædt på til jobbet.

Let’s Talk Networking

Cecilie Maria Nielsen er sangskriver, bosiddende i New York og paneldeltager i Lets Talk Networking. Cecilie opfordrede til at huske på, hvad man har til rådighed i sit netværk fremfor at fokusere på det, man ikke har. Hun finder det samtidig vigtigt at stille spørgsmål: ”Gode spørgsmål er et fantastisk udgangspunkt, når man skal lære nye mennesker at kende.”

I panelet var der enighed om, at du som god netværker skal gøre folk opmærksom på dine mål, så er du nemmere at hjælpe. Du skal kombinere ordentlighed med åbenhed og vigtigst af alt: Du skal være bevidst om, at du ikke selv er omdrejningspunktet i netværket, men en del af et netværk.

WILM – Women In Live Music

Den danske lydtekniker Malle Kaas startede i 2017 den europæiske organisation Women In Live Music (WILM) med hjælp fra Tuborgfondet. WILM er ikke en organisation for musikere, men for de mennesker, der knokler bag musikproduktionerne. Organisationen arbejder grundlæggende for større diversitet i musikbranchen, for ifølge Malle Kaas betyder større diversitet bedre kvalitet. Organisationen tilbyder bl.a. netværk, jobformidling, rådgivning om løn, feedback omkring håndtering af freelance-livet, en tværeuropæisk MayDay-group og workshops, der er åbne for alle. WILM har en coach tilknyttet, der svarer på spørgsmål 24/7 og er i det hele taget en platform fyldt med tips og tricks. Grundlæggende har WILM et ønske om at understøtte de gode rollemodeller, for at fremme mangfoldigheden i musikverdenen.

Let’s Talk Equality

Denne debat havde ikke mindre end otte personer i panelet, som diskuterede, hvordan økonomisk bæredygtighed kan gå hånd i hånd med diversitet og ligestilling. En af debattens pointer var en opfordring om at skæve til England, hvor diversitetsbegrebet er bredt meget ud og blandt andet omhandler etnicitet, alder, politisk ståsted, social status og køn. Der var enighed blandt paneldeltagerne om, at ligheds-snakken kræver en bedre tone, og at alle hjørner af musiklivet skal arbejde for at skabe bedre vilkår for subkulturer og for opdyrkelsen af gode forbilleder i alle genrer. 

Musikjournalistik anno 2018

Mediebranchen er ligesom musikbranchen udfordret på økonomi og som omskifteligt arbejdsfelt i konstant udvikling. Det har konsekvenser for musikjournalistikken og dermed de muligheder, musikere og samarbejdspartnere har for at komme ud med deres historie. Anmeldelser bliver færre i mainstream-medierne, og copy-paste-fænomenet vinder mere og mere frem, når ny musik og koncerter skal formidles. Derfor anbefalede panelet, at musikere, bookere, labels, managements og øvrige afsendere af pressemeddelelser og andet præsentationsmateriale gør en dyd ud af at skrive den personlige historie, hvor det skinner igennem, hvorfor musikken har set dagens lys. Irrelevante facts og name-dropping er forstyrrende i en travl hverdag. Der skal skæres ind til benet, så den vedkommende historie står rent og klart. Musikjournalist Lucia Odoom fra dagbladet Politiken og vært på podcasten Pop-tillæg anbefalede, at man som musikformidler sætter sig grundigt ind i stoffet og opfordrede til, at man altid skal forsøge at komme nogle spadestik dybere i en historie – både som afsender og modtager af musiklivets fortællinger.

Af Mads Mazanti · Foto Daniel Engholt Carlsen