AnineFuglesang_portræt.png

TEMA INTRO

Den kreative åre
Af Anine Fuglesang

Kreativitet er en eftertragtet egenskab…

Både for arbejdsgivere, der gerne vil have innovative medarbejdere, for skolerne, der gerne ser, at deres elever er kreative – og ikke mindst for musikere, der lever af deres kreativitet. At være musiker er nemlig ensbetydende med at være skabende og inspireret store dele af tiden; hvad enten man er udøvende eller underviser. 


I denne udgave af MUSIKKEN zoomer vi ind på den vedvarende, kreative proces, der kan være både udfordrende, krævende og givende. Arbejdet afspejler en stor del af den, man er, og der er ofte tale om en proces, hvor kunstneren vender vrangen ud på sig selv og er i tæt kontakt med egne følelser. Det kræver mod at turde udstille sig selv og sine følelser, og det kræver selvindsigt at omsætte indre stemninger til kreative udtryk og forvandle det abstrakte til noget konkret. Og så skal man oven i købet fastholde sin kunstneriske integritet og udvikle sig og være relevant for omverden – alt sammen på én gang.

Der er derfor ikke noget at sige til, at dét at skulle skabe og føle sig inspireret også kan være forbundet med et enormt forventningspres; ikke mindst fra en selv. Er jeg nu god nok? Fornyer jeg mig selv? Og hvad gør jeg, hvis jeg rammer den famøse mur, og inspirationen udebliver? 

For pianist og komponist Christian Balvig handler det ikke om at præstere; det handler derimod om at følge det, man reagerer på. At vende hele processen om og tage artisten ud af den kreative proces og i stedet lytte til sig selv. Og i stedet for at sigte efter at lave noget, man er tilfreds med, skal man sætte ambitionerne ned og koncentrere sig om at lave noget. 

I forventningspresset ligger også en stålfasthed og et drive, der kan være ekstremt brugbar. Det mener i hvert fald musiker og forfatter Jacob Thorkild, der også påpeger, at personaer kan være en god metode til at frigive sig fra fordomme og indgroede vaner. I arbejdet med personaer sker der nemlig det, at måden at tænke på bliver anderledes, og det kan få stor betydning for både proces og produkt. 

Inspiration kan hentes mange steder. For sangerinden Kill J er det ofte indignation og vrede, der puster til ilden, mens det for forfatter og underviser på Rytmisk Musikkonservatorium Pablo Llambias er litteratur, udstillinger og sammenspillet med andre mennesker, der fodrer skabertrangen.

Dogmer, regler og benspænd kan også virke fordrende for kreativiteten. Det oplever flere af de sangskrivere, der gennem årene har deltaget i Dansk Musiker Forbunds sangskriverworkshop Songwriter Summit. Her vokser kreativiteten ud af fastsatte rammer, og er der noget, som guitarist og sanger Rasmus Nelausen særligt har taget med sig fra workshoppen, er det, at alle kan være kreative. Det handler blot om ikke at skyde sine ideer ned med det samme. 

Og det er i virkeligheden pointen med dette tema; at alle kan være kreative. Det handler om at finde din vej i den skabende proces – og ikke mindst at finde dig selv. Så følg din mavefornemmelse, prøv tingene af og accepter, hvad der fungerer for dig. Uden at sammenligne dig med andre.

MUSIKKEN kan du læse som blog-indlæg her på hjemmesiden og som pdf: