Anine Fuglesang

Kommunalvalg med fokus på kulturen

Anine Fuglesang
Kommunalvalg med fokus på kulturen

LEDER

Bange anelser for det musiske landskab fyldte starten af 2017. Mange af disse anelser er desværre blevet indfriet over foråret og sommeren, og efteråret ser også ud til at indeholde nogle store politiske storme. Men det bliver et politisk efterår med flere facetter.Først og fremmest bliver det et efterår, hvor de klassiske orkestre stadig fylder den politiske dagsorden. Den endelige beslutning om at fratage 7,8 millioner kroner fra Copenhagen Phil bliver afgjort på Finansloven, og fremtiden for DR’s orkestre og kor er fortsat uvis, mens de er taget som gidsler i en mediedebat om licenspenge. Det er uholdbart, og vi følger situationen tæt.

Et lys i mørket

Men midt i mørket ses et lys. Det politiske efterår byder nemlig på kommunalvalg. Kultur er mere synlig kommunalpolitisk, end kulturen er nationalpolitisk set. Det har vi set gennem de seneste uger. Først blev Jazzhus Montmartre reddet af Københavns Borgerrepræsentation, der ved budgetaftalen 2018 afsatte 700.000 kroner om året til drift af Montmartre til og med år 2020.

Et par dage efter meldte Frederiksberg Kommune, at kommunen i deres budgetaftale 2018 giver Copenhagen Phil 1.250.000 kroner over de næste to år. Med pengene er der også lavet en aftale med Copenhagen Phil om, at orkesteret laver samarbejde med de lokale musikskoler, at de kommer ud til alle 2. og 6. klasser, samt at de giver en udendørs koncert i Frederiksberg Kommune. Det er forhåbningen, at denne aftale kan inspirere andre kommuner til at følge Frederiksberg Kommunes eksempel.

Kultur på dagsordenen

Det er en positiv udvikling, når kommunerne bringer kulturpolitik på dagsordenen og vælger at prioritere musikken rent økonomisk. Det er særligt glædeligt at se efter et fuldstændig kulturforladt finanslovsudspil, hvor kulturminister Mette Bock ikke har tilført noget til kulturen. Finansminister Kristian Jensen beretter ellers om en rigtig god og voksende økonomi i Danmark, men til trods for dette, er der kun givet et par smågaver til museer her og der, imens en overordnet plan og vision for kulturen er fraværende i regeringens finanslovsudspil.

Vi ser derfor frem til, at kommunalpolitikerne i den kommende kommunalvalgkamp forhåbentlig vil bringe kulturen og musikken endnu mere på banen. Maria Frej, som sidder i Københavns Borgerrepræsentation for SF, går til valg med sloganet ”En stemme på kulturen.” Maria Frej mener, at kulturen er helt essentiel for det danske samfund og det politiske arbejde. Det er en dagsorden, som vi hilser velkommen. Vi håber, det kan inspirere andre kommunalpolitikere til at øge deres fokus på kultur og aktivt bringe kulturen på deres dagsordenen i den kommende valgkamp.

Kultur og musik er værdier i samfundet

Kultur og musik er ikke blot flødeskummet i vores samfund. Musik er fælles oplevelse, livsglæde og fordybelse, som bringer os tæt på hinanden. Både for dem, der udøver, og for dem, der lytter og fordyber sig i musikken. Musik er noget, vi alle samles om.

Samtidig er det væsentligt at huske, at musik også er en profession, og at vi har nogle af de bedste musikere i verden. Det er en stolt og værdiskabende profession, som fortjener samme respekt som alle andre professioner. Vi håber, at det fremover vil stå tydeligere på den politiske dagsorden.

Af Michael Justesen