Anine Fuglesang

Mød Elektronisk Musik Danmark

Anine Fuglesang
Mød Elektronisk Musik Danmark

Foreningen Elektronisk Musik Danmark:

"Vi er alt det, vores medlemmer ønsker, vi skal være"

Udsprunget af den landsdækkende undersøgelse og med det overordnede formål at sætte dansk, elektronisk musik på dagsordenen, er Danmark blevet en medlemsbaseret og brancheorienteret forening rigere. Byd velkommen til Elektronisk Musik Danmark.

Bas-arm på klubben og sfæriske bitcrushede flader. Elektronisk musik er hverken fæstnet i hård trance eller lydkunst på Ofelia Beach. Elektronisk musik er det hele. Og over det hele. Fra Haderslev til Helsingør, fra Svendborg til Skagen. I soveværelset og studiet, i klubben og på gaden. Elektronisk musik eksisterer i hele landet. Nogle steder mere end andre, men én ting er sikkert; der sker en masse spændende ting rundt om i miljøet.

Det står klart med den netop afsluttede undersøgelse af det elektroniske musikmiljø i Danmark. En undersøgelse, der blandt andet bygger på seks debatsessions med aktører fra hele miljøet. Og særligt ét spørgsmål blev ved med at dominere; hvordan kan man gøre vilkårene federe for elektroniske musikaktører i Danmark?

For Lyra Lauge og Jesper Skovgaard er der kun én ting at gøre; gribe fat i spørgsmålet og gøre det til en mission. Det er derfor ikke tilfældigt, at netop de to nu sidder i bestyrelsen i den nye forening Elektronisk Musik Danmark; en forening, hvis mål netop er at sætte det elektroniske musikmiljø på dagsordenen.

- Vi har dannet Elektronisk Musik Danmark (EMD), fordi vi kunne se på de mange data fra undersøgelsen, at der er en masse aktører, der efterspørger et dialogbaseret og fokuseret sted, hvor man kunne mødes på tværs. Og hvis vi på nogen måde skal kunne angribe spørgsmålet om, hvordan vi gør vilkårene bedre for miljøet, kræver det en fælles dialog. For hvordan løfter man et ungt musikmiljø, som aldrig har været organiseret før?, lyder det fra Lyra Lauge, der studerer Music Management på Rytmisk Musikkonservatorium og har arbejdet tæt sammen med undersøgelseschef Ingeborg Okkels om behandlingen af de mange data, undersøgelsen har indbragt over to år.

- Det er det, vi skal finde ud af. Men det er vigtigt for os som forening at pointere, at vi ikke taler på en hel musikkulturs vegne. Vi vil forsøge at udvikle et svar på, hvad der skal gøres for at løfte den danske elektroniske musikkultur, og det er med det udgangspunkt, vi har dannet EMD, fortæller Lyra Lauge om EMD, der altså er opstået ud fra de mange tal og statistikker, der er indsamlet i forbindelse med den landsdækkende undersøgelse.

- Der er tale om data, der blandt andet illustrerer, at et fåtal af de skabende elektroniske musikere får betaling for deres værker, og at en forsvindende lille andel af elektroniske musikaktører samarbejder med medier. Og det taler ind i de problematikker, vi som miljø dealer med. Selvom det kan se lidt deprimerende ud, så ved vi i det mindste, hvad vi skal rykke på.

Vi er baseret på fællesskab, dialog og inddragelse.

Frivillig og passioneret

Jesper Skovgaard er skabende musiker under kunstnernavnet Noosphere. Både han og Lyra Lauge er dybt forankrede i det elektroniske musikmiljø og bidrager med hver deres ekspertise til bestyrelsen i EMD. Lyra Lauge er primært repræsenteret som arrangør og brancheperson og Jesper Skovgaard som musiker. En tendens, som gælder hele bestyrelsen, medlemmerne, og de mange folk, som arbejder med og omkring EMD, generelt. Det hele er frivilligt og bunder i kærlighed til miljøet:

- Vi er selv en del af det miljø, som vi ønsker at rykke på. Det kunne man også se på generalforsamlingen. Der var alt fra folk, der havde linjer på højskoler, hvor de underviste, til folk fra DR, til folk der havde deres egne radiokanaler, til kendte musikere og helt grønne folk.

Det har vist sig, at tanken om at mødes på tværs og dele viden og netværke har været enormt bredt appellerende. Vi er over 1.600 medlemmer i EMD (på Facebook, red.) allerede og er - det tør jeg godt sige - den største repræsentant for elektroniske musikere i Danmark. Det er ikke det samme som at sige, at vi repræsenterer alle. Men der er i hvert fald nok folk på holdet til at sige, at vi appellerer bredt, lyder det fra Jesper Skovgaard.

EMD er baseret på fællesskab og inddragelse, og derfor har foreningen været hurtige til at lave en Facebookgruppe, der allerede genererer høj aktivitet. Planen er, at alle medlemmer direkte skal kunne henvende sig med ønsker, input og spørgsmål, ligesom bestyrelsen vil inddrage medlemmerne, når det kommer til forslag om workshops, foredragsholdere og arrangementer i EMD-regi.

- Vi er udelukkende, hvad vores medlemmer ønsker, vi skal være. Vi er baseret på fællesskab, dialog og inddragelse og vil derfor sørge for at have så flad en struktur, som en effektiv arbejdsgang ellers kan tillade, fortæller Lyra Lauge.

EMD vinder altså frem i musikmiljøet, og deres medlemstal stiger stødt. Dette skyldes ikke kun, at de udfylder et retorisk tomrum, men også at de sætter handling bag ord. Således afholdt organisationen en række mini-seminarer under dette års Strøm Festival. Aktivitetsrækken bestod af de fire seminarer ”Sampling”, ”Lær at lave dit eget rave”, ”Mød de elektroniske bookere og agenter” samt ”Fundraising”.

Eksklusivt partnerskab eller naturlig forsørger?

Efterhånden som samtalen skriver frem, bliver Strøm nævnt en del gange. Strøm, med direktør Frederik Birket-Smith i front er sammen med Roskilde Festival en af hovedaktørerne bag undersøgelsen om det elektroniske musikmiljø i Danmark. Det vidner om en kraftig relation, som dog hverken er eksklusiv eller ekskluderende, men nærmere konstruktiv for foreningens mål om bedre vilkår for elektroniske musikere, og den nødvendige stemme for at opnå dette, mener Lyra Lauge og Jesper Skovgaard.

- Undersøgelsen er vores fundament, så det har været meget naturligt, at vi ønskede at inddrage dem, vi egentlig kommer af. Heldigvis har Strøm været fuldt klar på at støtte op og så fra starten et potentiale. Efterfølgende besluttede vi os for, at vi gerne ville have et formaliseret slægtskab på den ene eller anden måde. For selvom alle i bestyrelsen er kompetente, er realiteten desværre bare, at det kan være tøvende med støtten, lyder det fra de to bestyrelsesmedlemmer, der samtidig understreger, at der ikke ligger nogle forpligtelser over for Strøm i forhold til at markedsføre deres elektroniske festival under samme navn. Ligesom det heller ikke handler om at tilgodese dem som organisation eller som livearrangører i forhold til andre aktører inden for elektronisk musik i Danmark.

- Strøm har heller ikke fortrinsret i forhold til den viden, vi indsamler. Som et arbejdende medlem af bestyrelsen kan man selvfølgelig sige, at Frederik har en vis indsigt, men han har også tavshedspligt. Det, han til gengæld kommer med, er en masse viden.

Tanken om at mødes på tværs og dele viden og netværke har været enormt bredt appellerende.

EMD i en by nær dig

I oktober og november tager EMD på turné rundt i landet for at præsentere undersøgelsens mange resultater under arbejdstitlen ”Den første undersøgelse af elektronisk musik i Danmark - og hva’ så?”

Informationsaftenerne, som er gratis at deltage i, tager udgangspunkt i den konkrete by, og er tænkt som et redskab for de lokale i deres arbejde med at fremme elektronisk musik i netop deres område.

- I København kommer vi ikke til at fokusere så meget på, hvordan man opretter sit eget spillested, men mere på festivaler, fordi, vi kan se, at hovedstaden er underrepræsenteret, når det gælder festivaler, der præsenterer elektronisk musik, i forhold til resten af landet. Vice versa kommer vi uden for hovedstaden til at tale mere om, hvordan man får elektronisk musik ind på spillestederne, fortæller Jesper Skovgaard.

Turneén er dog langt fra den eneste plan, der er lagt for fremtiden. Allerede nu, håber man i foreningen på at kunne lave mange flere medlemsaktiviteter.

- Vi håber på, at vi lykkedes med at rejse nok støttemidler til, at vi kan finansiere et års katalog af workshops og oplæg til vores medlemmer, lyder ambitionen fra Lyra Lauge, der slutter med følgende opfordring:

- Hvis man har en holdning, en mulighed eller et samarbejde, som synes relevant, er man velkommen til at poste i vores gruppe Elektronisk Musik Danmark på Facebook. Sværere er det ikke at komme i kontakt med vores organisation. Vi er kun ét like væk.

Af Daniel Engholt-Carlsen ·  Foto Strøm, Flemming Bo Jensen.


 

FAKTA

 Elektronisk Musik Danmarks bestyrelse

 • Formand Frederik Birket-Smith, direktør for Strøm.
   
 • Lyra Lauge (næstforperson), projektleder hos Dansk Live, forskningsassistent på undersøgelsen af elektronisk musik i Danmark, konservatoriestuderende på Music Management.
   
 • Kianoush Yazdanyar (kasserer), jurist med speciale i ophavsret og musiker.
   
 • Jesper Skovgaard (Noosphere), musiker.
   
 • Stefan Pedersen, indehaver af bloggen InsideMyHead, initiativtager til facebookgruppen Det Elektroniske Hjørne.
   
 • Rene Kim, musiker.
   
 • Gertrud Kongshøj, musiker, multimediekunstner og grafisk designer.
   
 • Sylvester Struckman, musiker for MØ og festivalleder på Plugout Festival.
   
 • Mads Østergaard Nielsen, musik/event-ansvarlig på INSP!
   
 • Andrea Martini, ejer af pladeselskabet Emotive Sound, producerer og dj.