Anine Fuglesang

KlubRÅ skabte plads til de små fællesskaber

Anine Fuglesang
KlubRÅ skabte plads til de små fællesskaber

Roskilde Festival lancerede i sommer det helt nye tiltag KlubRÅ. Ifølge festivalens hjemmeside var der tale om ”en helt ny kluborienteret festivaloplevelse”, der ønskede at kombinere musik og kunst på en hidtil uset måde. MUSIKKEN tog en snak med festivalens programchef, Anders Wahrén, om det nye eksperiment.

Idéen til KlubRå udspringer af festivalens samarbejde med hovedsponsoren Tuborg, der tidligere har været involveret i spektakulære festivalevents som pariserhjul, swimmingpool og svævebane.

- Denne gang ville vi gerne indgå et samarbejde, som stadig var en stor satsning, men hvor det mere handlede om de mindre oplevelser og ikke det store fysiske aftryk på festivalpladsen, fortæller Andres Wahrén, der er divisionschef for Roskilde Festivals indhold og har det øverste ansvar for indholdsprogrammet på tværs af musik og kunst.

Han forklarer, at KlubRÅ-projektet er undfanget af Roskilde Festivals kunstkuratorer og musikbookere, som ønskede at skabe en anderledes og intim klubfornemmelse, hvor kunst, optrædende og gæster, kom helt tæt på hinanden.

Det er endnu for tidligt at sige, om der bliver en KlubRÅ på Dyrskuepladsen i Roskilde i 2018.

Et anderledes rum

Placeret på et areal svarende til to håndboldbaner var KlubRÅ tæt på Arena-scenen. En placering med naturlig gennemstrømning, men også et område med den klassiske festivaludfordring i forhold til overhør fra omkringliggende scener. Teamet bag klubben havde her skabt et forløb med fem rum baseret på Yin og Yangs fem energier: træ, ild, jord, metal og vand. Dette kom til udtryk i valget af kunstnere, udsmykning og design af de forskellige rum. Målet var, at oplevelsen ændrede sig i løbet af festivalen, så gæster kunne få helt forskellige indtryk afhængig af, hvilket tidspunkt de besøgte KlubRÅ.

Programmet var ikke på forhånd offentliggjort, og undervejs kunne nysgerrige festivalgængere støde på navne som Princess Nokia, Madame Gandhi, Ligia Lewis, Jomi Massage og Win Butler fra Arcade Fire, der spillede et DJ-set efter sin optræden på Orange Scene.

- Idéen var at lade de forskellige kunstarter, som præsenteres i rigt mål på festivalen, smelte sammen og give dem et anderledes rum, som man normalt ikke har på en stor festival som Roskilde Festival. Det er ofte de store fællesskaber, der er bærende. Med KlubRÅ ville vi lave noget, hvor man kom helt tæt på, og hvor det måske kun var 50 eller 100 mennesker, der delte en oplevelse. Folk fik de overraskelser og oplevelser man ikke normalt får på festival, forklarer Anders Wahrén.

Han betegner KlubRÅ som en succes målt på tilbagemeldingerne fra optrædende og besøgende samt antallet af gæster, der lagde vejen forbi i løbet af de officielle festivaldage. Samtidig er programchefen ikke bleg for at indrømme, at buen blev spændt lovligt hårdt med ambitionen om at skabe fem nye scener i ét hug.

- Der var ting, vi ikke kom 100 procent i mål med, men det er ikke afskrækkende i forhold til at prøve noget lignende en anden gang. Vi tager mange gode ting med derfra, fortæller han.

Anders Wahrén understreger dermed festivalens grundlæggende ønske om at afprøve nye formater og sætte fokus på strømninger i tiden. I år var fokusområdet Equality/ Lighed med streg under den kulturelle lighed. På KlubRÅ kom dette eksempelvis til udtryk ved, at man havde booket en lang række feministiske kunstnere og et amerikansk K-pop band, der skulle være med til at udfordre begreberne og blandt andet sætte spørgsmålstegn ved traditionelle kønsroller.

- Vi kan bruge kunsten til at stille nogle spørgsmål og få folk til at tænke over nogle ting og ikke bare tage det som ren underholdning, fortæller Anders.

Der var ting, vi ikke kom 100 procent i mål med, men det er ikke afskrækkende i forhold til at
prøve noget lignende en anden gang.
Foto: Luna Stage

Foto: Luna Stage

Kulturdynamo

Navnet KlubRÅ henviser direkte til Tuborgs ufiltrerede og økologiske øl, RÅ, som langes over disken i de fleste af Roskilde Festivals drikke-boder. Afsættet til at lancere KlubRÅ har været en dialog mellem festivalen og hovedsponsoren om at skabe noget, der lagde sig tæt op ad Roskilde Festivals særkende, som både social, bevidst aktør og nyskabende kulturdynamo i Danmark.

- Vi forsøgte at lave et projekt, der bragte noget af det, vi er rigtig dygtige til på festivalen, i spil. Med KlubRÅ var vi samtidig med til at sikre, at Tuborg kom godt på banen med deres RÅ-øl. Det var et oplagt match fra begge sider, fordi RÅ-øllen er det alternative produkt i Tuborgs portefølje, hvilket spiller godt sammen med det alternative indhold i festivalens portefølje, forklarer Anders Wahrén.

Det er endnu for tidligt at sige, om der bliver en KlubRÅ på Dyrskuepladsen i Roskilde i 2018. Lige nu er organisationen så småt ved at finde ud af, hvordan næste års Roskilde Festival skal skrues sammen. Måske bliver nogle af elementerne i 2017-udgaven skiftet ud, så der også næste år bliver plads til nye initiativer. Men uanset om KlubRÅ findes på programmet for 2018 eller ej, er der masser af erfaring og læring, der kan trækkes med fra de fem eksperimenterende rum. Erfaring, der kan anvendes, når nyt indhold skal udvikles.

- Hvert år lærer vi lidt om, hvordan vi kan lave noget andet end det, vi traditionelt har lavet. I år var det især den intime oplevelse og det med at have en scenografi og en kunstnerisk ramme, der virkelig understøtter oplevelsen. Og så dét her med at lade forskellige kunstarter mødes i højere grad, end vi har gjort tidligere. Vi ønsker altid, at vores holdning er en del af indholdet, og der kan vi ind imellem få tingene til at mødes endnu mere, når vi arbejder i denne her skala. En koncertproduktion på Orange Scene kan vi ikke altid præge i ligeså høj grad i forhold til scenografi og andre ting, der ligger rundt om, slutter Anders Wahrén.

Af Mads Mazanti · Foto Jacob Stage/Roskilde Festival


FAKTA

KlubRÅ

Den 1200 kvadratmeter store KlubRÅ introducerer spritnye rum på festivalen, hvor kunst, musik og stærke holdninger mødes, brydes og udfoldes sammen. Det bliver en helt ny kluborienteret festivaloplevelse, der fusionerer koncerter, performances, videokunst og installationer på måder, som næppe før er kombineret på nogen festival.

I KlubRÅ kan festivaldeltagerne opleve adskillige fortolkninger af årets fokus på kulturel lighed.

Kilde: www.roskilde-festival.dk