Anine Fuglesang

Jada - Danmarks nye popkomet

Anine Fuglesang
Jada - Danmarks nye popkomet

Roskilde Festival

Emilie Molsted Nørgaard har med soloprojektet Jada skabt en hypebølge fra day one. Danske musikmedier spår den 25-årige sangerinde en stor fremtid, og i år havde hun æren af at åbne Countdown-scenen på Roskilde Festival. MUSKKEN mødte Emilie til en snak om den musikalske baggrund og hendes konkrete forventninger til koncerten og til et hurtigt interview umiddelbart efter showet på Countdown.           

13 dage før koncerten på Roskilde Festival

Et slidt VHS-bånd med en Aqua-video og en enkelt ABBA-skive i LP-samlingen. Dette sparsomme udvalg udgjorde fundamentet og inspirationen for populærmusik i Emilie Molsted Nørgaards barndom. Og det var ikke, fordi der i øvrigt manglede kreativitet og kunst i hjemmet i Bisserup på Sydvestsjælland. Emilie voksede op i et gennemmusikalsk hjem, hvor ikke kun forældre, men også bedsteforældre på begge sider var udøvende og skabende musikere og sangere. Emilies farfar er den kendte komponist Per Nørgaard, og hele familien har dybe rødder i folkemusikken.

At spille og skabe musik har på alle måder været et grundlæggende element i Emilies opvækst. Hun spillede selv violin som barn, og har som det naturligste i verden komponeret siden hun var fire år gammel.

- Jeg har altid vidst, jeg skulle lave min egen musik, men havde meget længe nej-hatten på i forhold til at komme ud med det, fordi jeg kunne mærke,  at jeg var nødt til at have den helt rigtige mavefornemmelse. I lang tid følte jeg ikke, at jeg havde et ordentligt tag i mig selv, og derfor var jeg nødt til at sige nej, fortæller Emilie i en pause fra en produktionsøver på spillestedet Mantzius i Birkerød.

Kreativt frirum

Live-bandet og lydmanden tester former og niveauer på scenen, mens vi er trukket ud i foyeren til en snak om den kommende åbningskoncert på Roskilde Festivals warm up-scene Countdown. En koncert, hvor Emilie går på scenen som Jada – en ung pop-kunstner med masser af bevågenhed og airplay i de fleste danske medier og musik-platforme.

- Jada er mit personlige take på pop med r’n’b-elementer. Det er i virkeligheden den musik, jeg altid har hørt inde i mit hoved, men som jeg nu kan lytte efter og få ud gennem min egen lille tragt, forklarer 25-årige Emilie.

Hun væbnede sig tidligt med en stærk, indre tålmodighed, selvom hun fra mange sider blev opfordret til at sige ja til de muligheder og åbninger, hun er stødt på i sit musikerliv. Hun vidste med sig selv, at det ville komme hen ad vejen, og at hun kunne sætte den kunstneriske proces i gang, når det føltes rigtigt.

- Jeg var nødt til at vente, til jeg havde følelsen af at kunne høre mig selv. Og jeg har kunnet gøre det fuldstændig i fred. Jeg har ikke fået nogen særlig hyldest hjemmefra, men har fået al den plads til at øve mig, som jeg overhovedet havde brug for. Jeg kunne synge ligeså godt og dårligt og grimt og falsk, som jeg ville, og derfor kender jeg min stemme ud og ind, fortæller Emilie, der ser det som en kæmpe fordel, at hun har fået kreativt frirum, hvor der ikke har været indblanding fra hendes musikerforældre i hendes måder at udforske sit udtryk på.

- Hjemme hos os var musik noget, man lavede – det var ikke noget, man hørte. Vi hørte aldrig radio, og jeg kendte ikke alle de gamle evergreens og hits, før jeg kom på efterskole og gymnasiet, hvor jeg godt kunne mærke, at jeg var bagud, siger Emilie, der som barn rejste rundt i verden med sin familie og på tætteste hold stiftede bekendtskab med folke- og verdensmusik.

IMG_0801 kopi - Kopi.jpg

Inspiration på Holmen

Navnet Jada stammer fra en længere rejse, Emilie var på i Brasilien.

- På rejsen begyndte en af mine argentinske venner at kalde mig Jade, fordi han synes, jeg havde en farve i mine øjne, der mindede om en jadesten. Jade på spansk staves jada, og jeg ville gerne have et kunstnernavn, der tog udgangspunkt i mig, men som ikke var mit private jeg, forklarer Emilie.

I foråret sidste år teamede hun op med Red Bull Sound Select, der agerede en slags mediepartner og blandt andet betalte for Jadas første indspilning og musikvideo. Hun havde debutkoncert i april 2017 i Pumpehuset og indledte umiddelbart efter samarbejdet med bookingbureauet Luger. Sidenhen er hun startet på Rytmisk Musikkonservatorium, hvor hun raffinerer sin komposition og sangskrivning. Emilie er meget glad for uddannelsen på Holmen i København, der har fokus på kunstnerisk udvikling og udtryk, men også arbejder med mere håndværksmæssige greb.

- Det er meget privilegeret at kunne være i kunstnerisk undersøgelse til hverdag og studere sammen med folk, der er samme sted som mig, men som samtidig er vidt forskellige. Vi kan virkelig spejle os i hinanden og udvikle os sammen. For mig – som har et projekt ved siden af – er det en utrolig mulighed for at få god, faglig og kunstnerisk sparring fra nogle mestre, fortæller Emilie begejstret.

Uden et hold, ingen Jada

Ud over finpudsning af musikken består forberedelserne til den vigtige Roskilde-koncert blandt andet i at skabe visuals i samarbejde med  VJ’en Amalie Smed, som Emilie meget tidligt koblede på Jada-projektet.

- Generelt har jeg tilknyttet mennesker fra day one med lovning på mere, når der kommer flere opgaver og penge i projektet. Jeg vidste, jeg skulle lave musik, så jeg var meget hurtig til at ansætte rigtig mange mennesker, og det har været en god idé i mit tilfælde. Som Jada er jeg solo-artist, og der er ingen, der er i tvivl om, at det er mig, der har den. Men det er samtidig i høj grad en team effort, og uden mit hold stod jeg her ikke, siger Emilie.

Selv har hun været fast festivalgæst i Roskilde, siden hun var 15 år gammel. Og hun elsker med egne ord den årlige begivenhed på Dyrskuepladsen i domkirke-byen.

- Det er ligesom verdens største musikklub. Man mødes og holder allerede lidt af hinanden, ligegyldigt om man kender hinanden eller ej, for man ved, at man deler en kæmpe passion for live-musik. Det er som en kæmpestor musikloge med mulighed for at dykke ned i noget nichemusik og gå ind til nogle koncerter, man ellers ikke ville have hørt, siger Emilie.

På plakaten

I 2017 var Jada inviteret med som feature til Countdown-koncerten med bandet Silvester. Og i år står hun altså selv på plakaten ved siden af prominente navne som Eminem, Bruno Mars og Gorillaz.

- Jeg glæder mig simpelthen så meget til at åbne Countdown i år; det er en kæmpestor ære som upcoming musiker at få lov til at spille dér. Det bliver ikke meget større, siger Jada.

Hun og bandet har det sidste års tid ikke haft vildt god tid til at øve, så i ugerne op til festivalen handler det for de tre korsangere, trommeslager, bassist og pianist om at spille sammen og øve intenst til det 45 minutter lange sæt.

- Der er en speciel, højelektrisk energi på Roskilde og især på Countdown-scenerne, fordi man ved, at de bands, der står dér, har grædt som 10-årige ved tanken om skulle på netop den festival, når de blev store. Man ved godt, at alle, der står på scenen, er meget dedikerede og ofte giver en meget intim oplevelse. Roskilde har et godt live-ry, og der er altid mulighed for at se nogle virkelig gode musikere på Countdown, som måske springer i luften om nogle år, siger Emilie, som af musikjournalister både er blevet kaldt pop-komet og ’Danmarks største nye popvokal’.

- I bandet er vi gode til at lave en slags ritual eller ceremoni med vores koncerter og leve os helt ind i situationen. Det forventer jeg, vi gør i meget høj grad på Roskilde, for det er en milepæl i livet for os alle. Jeg håber, vi udfolder den energi endnu mere i mødet med Roskilde Festivals publikum, siger Jada, inden hun skynder sig ind til sit band, der har slået tonerne an til radiohittet ”Sure”.

IMG_0832 kopi.jpg
Jada er mit personlige take på pop med r’n’b-elementer. Det er i virkeligheden den musik, jeg altid har hørt inde i mit hoved.
— Emilie Molsted/Jada

Syv minutter efter koncerten på Roskilde

Vil du ikke sætte nogle ord på koncerten?

Det var en vild oplevelse. Det var overvældende, at der var kommet så mange mennesker; det havde jeg ikke i min vildeste fantasi troet. Jeg troede, at folk lå og havde tømmermænd eller ikke vidste, hvem jeg var. Men folk havde ikke en gang deres telefoner fremme, og jeg følte en meget stærk forbindelse til alle i publikum, og det er det sygeste at mærke. Så jeg er helt oppe at køre, meget glad og nok også lidt forvirret.

Levede koncerten op til dine forventninger?

Ja – gange 1000.

Hvad adskiller den her koncert fra andre koncerter?

Jeg er upcoming, så hver koncert, jeg spiller, er forskellig, fordi folk har hørt musikken mere og mere. Og så er der bare noget med Roskilde. Folk er på forhånd glade og klar på at se det, der skal ske. Publikum ved godt, at Countdown er for upcoming musikere, så de er klar på at bakke op og viser kærlighed fra starten. Og det er også det, vi kommer med, så når det mødes, føles det som om, det er den vildeste energi.

Hvordan er det at åbne på Roskilde?

Det er godt nok fedt. Det kunne jeg godt unde andre at prøve. Folk er på og er med. Det var vidunderligt at være åbneren.

Hvordan skal du bruge resten af din festival på?

Jeg skal høre alt det musik, jeg overhovedet kan. Jeg skal høre Clarissa Connelly senere i dag. Jeg skal øl-bowle, have drinks og feste med mine venner i vores lejr i K. Vi skal give hinanden knusere – det er dét, jeg skal bruge resten af festivalen på. Jeg har lige et par interviews og skal lave en podcast, men det føles meget lidt arbejdsagtigt.

Tekst og fotos af Mads Mazanti

FAKTA

Emilie Molsted Nørgaard

…aka Jada er blandt de danske upcoming kunstnere, som bliver spået en stor fremtid. Jada har indtil videre udgivet singlerne ”Sure” og ”Keep Cool” og har allerede spillet på festivaler som SPOT i Aarhus og By:Larm i Oslo. Pt. arbejder Jada med en større udgivelse og live-tour senere på året.